Fogalmam sincs van-e neve ennek a süteménynek, elnevezném, de nem szeretném. Kicsit hasonlít a Fagyi szeletre, de mégsem. Valaki azt mondta hasonlít a Trencsényi szeletre, de azt nem ismerem. Mindegy is a név, a lényeg, hogy ez egy nagyon finomacska sütike, pocakunknak kedves. 🙂
Nos, történt, hogy volt egy kevés maradék dióm és szerettem volna valami szeletes, habos sütit. Aki olvassa a blogot, az tudja: nem sok ilyen jellegű sütit készítettem eddig… Ideje hát elkezdeni tesztelgetni ezeket is, mert most megjött hozzá a kedvem. 🙂 Olyan kis guszták.
Igaz fotózni nem bírtam őket normálisan, úgyhogy a képek olyanok, amilyenek, de nem is az a fontos. 😉
Tésztához:
6 tojás
30 dkg cukor
15 evőkanál víz
30 dkg liszt
15 dkg darált dió
1/2 csomag sütőpor
diónyi vaj
3 dl cukrászhab a tetejére
Krémhez:
1 csomag vaníliás puding
4 evőkanál cukor
2 csapott evőkanál liszt
2 evőkanál vaníliás cukor
4 tojássárgája
3 dl tej
2 dl habtejszín
15 dkg rama
A tésztához a tojásfehérjét felverjük kemény habbá.
A sárgájákat kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat és a vizet.
Hozzákeverjük a liszttel elkevert diót és sütőport, végül beleforgatjuk a kemény fehérje habot.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és egy gáztepsi méretű magasabb falú tepsiben (érdemes kibélelni sütőpapírral) megsütjük kb.25-30 perc alatt.
A krémhez a pudingport elkeverjük a kétféle cukorral, a liszttel és a tojások sárgáival.
Kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejjel és a tejszínnel egy lábasban folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
Kihűtjük (ha siketünk vízfürdőben), majd a kihabosított ramaval sima krémmé keverjük.
Ezt a krémet a kihűlt piskótára simítjuk.
3 dl cukrászhabból kemény habot verünk (mert ez megtartja a formáját) és a krémre kenjük.
Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szeletelhetjük. 🙂
Nagyon bejön az íze. A vanília, dió, tejszín trió nálam favorit! De akárkit kínáltam vele, osztatlan sikert aratott. 🙂
További képeket (az elkészítés menetéről is) a Facebookon a Szelet süti albumban találsz.