Bizton állíthatom, ez a világ legfinomabb csalamádéja….legalábbis nekünk! 😉
Igazi vitamin bomba, nem mellesleg gyönyörű színekkel.
Ha szeretitek a csalamádét, akkor azért érdemes elkészíteni, ha pedig nem szeretitek, akkor pedig azért, hátha ezt megszeretitek. 🙂Ősszel készítjük, ilyenkorra már a kertben is megteremnek a hozzávalók, vagy ha üzletben vásároljuk meg a hozzávalókat, akkor ilyen tájt már lejjebb mennek az árak.
2 kg káposzta
1 kg paprika (legyen benne piros is)
1/2 kg uborka
1 kg sárgarépa
1/2 kg vöröshagyma
1 kg cukor
7 dkg só (durva asztali, ne legyen jódozott, stb.)
1 kávéskanál borkén
7 dl 10%-os ecet
A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és legyaluljuk.
(Vékony karikákra, csíkokra szeleteljük, a paprika magjait eltávolítjuk természetesen.)
Az összevágott zöldségeket egy nagy tálban (tényleg nagy tálban) összekeverjük és leszórjuk a cukorral.
Elkeverjük, majd miután a cukor elolvadt rátesszük az ecetet és a sót. Alaposan elkeverjük így is, azonnal el is kezd levet ereszteni.
1 éjszakán át állni hagyjuk és másnap üvegekbe töltjük.
Üvegezés előtt kissé nyomkodjuk ki belőle a lét, az üvegeket pedig jó szorosan pakoljuk meg! 🙂
Rá egy celofán, majd a tető és mehet a kamrába.
Lényegében 3 módon van tartósítva: ott a cukor, az ecet és a borkénpor…..aggódni nem kell, hogy megromlik! 🙂
Egyébként egy ekkora adagból nagyjából 5 befőttes üvegnyi csalamádé lesz, én dupla adagból készítettem a minap, úgy lett 10 üvegem. De megéri nagy mennyiségben kivitelezni, mert tényleg isteni.
Aztán persze ki ki ízlése szerint ízesítheti, tehetünk bele egész köményt, babérlevelet, amit szeretünk alapon. 🙂
További képeket a Facebookon a Csalamádé albumban találsz.