IMG_6155

Ezt a savanyúságot évente készítjük. Nagyon finom így eltéve csemegének az uborka, karfiol, paprika, zöld paradicsom, zöld dinnye, stb….

Egyszer próbáld ki, a rabja leszel, ez tuti biztos! 🙂

Egy 20 literes vödörben szoktuk készíteni, aminek persze van teteje és vágunk bele egy műanyag lapot, amivel leszoríthatjuk a zöldségeket, hogy a lé alatt maradjanak.

Előnye, hogy folyamatosan lehet pakolni bele. Elkészíted a levet és ahogy érnek a dolgok, úgy teheted bele, természetesen egy jó alapos mosás után.

Lássuk, hogyan készül az alaplé:

2 db 20 literes vödörhöz elegendő:

15 liter víz

3 liter 10%-os (CSAK 10%-os a jó) ételecet

1 és 1/2 kg cukor

45 dkg só

6 tk nátrium-benzoát

6 tk borkénpor

Vödrönként:

4-4 tk bors

3-3 tk szegfűbors

1/2-1/2 csomag babérlevél

1-1 csomag kapor

torma, egész kömény, mustármag ízlés szerint

A vizet egy nagy lábosba öntjük, megy bele az ecet, cukor és a só.

Felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, elkeverjük benne a nátrium-benzoátot és a borkénport.

A vödrökbe beledobáljuk a fűszereket ízlés szerint és felöntjük a lével (elosztjuk a két vödörbe).

Aztán ebbe lehet pakolászni az alaposan megmosott zöldségeket.

Arra figyeljünk, hogy a zöldségek mindig a lé alatt legyenek és ne tartsuk meleg helyen a vödröt, mert könnyen felforr.

Tehetjük befőttes üvegekbe is a cuccost ezzel a lével, én úgy szoktam, hogy elkészítem a levet, majd megtöltöm az üvegeket (most zöld paradicsommal) és felöntöm a lével, majd jól lezárom. 🙂

Teljesen jól működik mind üvegben, mind vödörben.

Uborkát mi Mohikán fajtát szoktunk eltenni így, kis szőrös fajta, úgyhogy azt nem elég mosni, a kis hegyes szőröket még egy kis dörzsivel le is szoktuk dörzsölni ugyebár róla.

És még valami: én előre szoktam (még virágzás előtt) zsenge kaprot fagyasztani erre az esetre is. Így: 🙂
IMG_4075

Próbáljátok ki, megéri! 🙂