Ezt a savanyúságot évente készítjük. Nagyon finom így eltéve csemegének az uborka, karfiol, paprika, zöld paradicsom, zöld dinnye, stb….
Egyszer próbáld ki, a rabja leszel, ez tuti biztos! 🙂
Egy 20 literes vödörben szoktuk készíteni, aminek persze van teteje és vágunk bele egy műanyag lapot, amivel leszoríthatjuk a zöldségeket, hogy a lé alatt maradjanak.
Előnye, hogy folyamatosan lehet pakolni bele. Elkészíted a levet és ahogy érnek a dolgok, úgy teheted bele, természetesen egy jó alapos mosás után.
Lássuk, hogyan készül az alaplé:
2 db 20 literes vödörhöz elegendő:
15 liter víz
3 liter 10%-os (CSAK 10%-os a jó) ételecet
1 és 1/2 kg cukor
45 dkg só
6 tk nátrium-benzoát
6 tk borkénpor
Vödrönként:
4-4 tk bors
3-3 tk szegfűbors
1/2-1/2 csomag babérlevél
1-1 csomag kapor
torma, egész kömény, mustármag ízlés szerint
A vizet egy nagy lábosba öntjük, megy bele az ecet, cukor és a só.
Felforraljuk, majd hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt, elkeverjük benne a nátrium-benzoátot és a borkénport.
A vödrökbe beledobáljuk a fűszereket ízlés szerint és felöntjük a lével (elosztjuk a két vödörbe).
Aztán ebbe lehet pakolászni az alaposan megmosott zöldségeket.
Arra figyeljünk, hogy a zöldségek mindig a lé alatt legyenek és ne tartsuk meleg helyen a vödröt, mert könnyen felforr.
Tehetjük befőttes üvegekbe is a cuccost ezzel a lével, én úgy szoktam, hogy elkészítem a levet, majd megtöltöm az üvegeket (most zöld paradicsommal) és felöntöm a lével, majd jól lezárom. 🙂
Teljesen jól működik mind üvegben, mind vödörben.
Uborkát mi Mohikán fajtát szoktunk eltenni így, kis szőrös fajta, úgyhogy azt nem elég mosni, a kis hegyes szőröket még egy kis dörzsivel le is szoktuk dörzsölni ugyebár róla.
És még valami: én előre szoktam (még virágzás előtt) zsenge kaprot fagyasztani erre az esetre is. Így: 🙂
Próbáljátok ki, megéri! 🙂