(1 adagra)
1 tojás
10 dkg liszt
Az alap koncepció, hogy ahány tojás, annyi deka liszttel gyúrjuk nyújtható tésztává.
Sót semmiképpen ne tegyünk a tésztába.
A tésztához a lisztet átszitáljuk, beletesszük a robotgép dagasztó táljába, majd hozzáadjuk a felütött tojást.
A gépet beindítjuk, alacsony fokozaton 3-4 perc alatt készre gyúrja.
Miután a tészta teljesen összeállt, kivesszük a gépből, gombócot formázunk belőle, majd egy nejlon zacskóba tesszük és a hűtőben fél órát pihentetjük a nyújtás előtt.
Miután a tészta eleget pihent lisztezett deszkán többször átnyújtva kb. 2 mm vastagságra nyújtjuk. Ez elég combos feladat, így ha van tésztanyújtó gépünk, annak segítségével egyszerűen kinyújthatjuk a tésztát.
Annak függvényében, hogy milyen fajta tésztát szeretnénk készíteni, úgy változik a vastagsága a kinyújtott tésztának.
Ha mondjuk kockatésztát szeretnénk, akkor kb. 6-osig nyújtjuk.
Ha csigatésztát pödörgetnénk, akkor gondoljunk arra, hogy felcsavarás közben vékonyodni fog a tészta, úgyhogy az se legyen túl vékonyra nyújtva.
Tehát formázzuk, vágjuk, amilyenre szeretnénk, majd meglisztezzük és egy nagyobb tálcán szétrázogatjuk, hogy ne tapadjanak egymáshoz.
Rögtön ki is főzhetjük lobogó sós vízben, csak szitáljuk le róla a felesleges lisztet.
Egyébként pedig kartondobozba téve kiszáríthatjuk és eltehetjük a kamrába későbbre.
A házi tésztának teljesen más a harapása és a színe is. Nem véletlenül, ebben valóban tojás van! 🙂
Ha több infóra van szükséged a házi tésztákkal kapcsolatban, tiszta szívből ajánlom Tisztatészta oldalát. Fantasztikus dolgai vannak. 🙂