Kis libanoni konyha… 🙂
Hozzávalók:
- 70 dkg csirkemell filé
- 1 pohár joghurt,
- 1 citrom leve,
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
- őrölt fahéj
- őrölt koriander
- őrölt kardamon
- apróra tört szegfűbors
- apróra vágott chili (helyette lehet őrölt paprika)
4 pita
Öntet:
- 3 dl joghurt
- tzatziki
- fokhagyma
- chili (nálam most 2 féle volt)
Saláta:
- kígyóuborka
- paradicsom
- paprika
- újhagyma
- lilahagyma
Elkészítés:
- A csirkemell filét vékony csíkokra vágjuk.
- A többi hozzávalót összekeverjük a páchoz.
- A fűszereket ízlés szerint alkalmazzuk. (Az őrölt fűszerekből ehhez a mennyiséghez kb. késhegynyit adunk.)
- Ebbe a joghurtos fűszeres pácba forgatjuk a húst és fél órát állni hagyjuk. Kerti grillen vagy serpenyőben nagy lángon készre sütjük a fűszeres csirkemell csíkokat.
- A salátához valókat felaprítjuk tetszés szerint, egy tálban összekeverjük, kevés olíva olajjal meglocsoljuk.
- Elkészítjük a tzatziki öntetet (tasakból, vagy fokhagymával), ha szeretnénk apróra kockázott uborkával gazdagíthatjuk (ez esetben besózzuk és negyed órát állni hagyjuk, majd levét kinyomva tesszük az uborkát az öntetbe.).
- Ha szeretjük a csípőset, elfelezzük az öntetet és az egyik feléhez chili szószt/erőspaprikát keverünk.
Egy tányérra pitát helyezünk, arra tálaljuk a megsült húst, salátát és az öntetet. (Én ezt csak a fénykép kedvéért tettem így…) Az ideális pitába töltve fogyasztani, mint a gyrost.
Tálalás előtt a pitát mikróban vagy serpenyőben vagy a grillen melegítsük át.
Isteni finom pita recept Limarától ITT!
Én elővettem életemben másodszor a kontakt grillem ehhez a művelethez, de nem igazán voltam vele megelégedve.
Az étel egyébként a libanoni konyha egy remeke lenne – recept INNEN.
Gock játékára készült az étel – együtt főztünk vele (is) a Miele főzőiskolában – ugyanis meghívott a blogján futó játékra…7 alapanyagból ötöt felhasználva kell ételt alkotni. A cél, hogy megmutassuk, ennyi alapanyagból milyen különböző ételeket lehet készíteni. Nekem ez az első fordulóm még csak, de tetszik…csak nem vagyok még számomra olyan különleges alapanyagokhoz szokva, mint pl. a kuszkusz! 🙂