Farsangi időszak van, tessék fánkot sütni! Nyamiii!
Én így készítem a fánkot és nagyon finom!
42 db fánkhoz:
- 1 kg liszt
- 4 dl tej
- 8 dkg élesztő
- 10 dkg porcukor
- 12 dkg olvasztott vaj
- 10 db tojássárgája
Kevés langyos tejben felfuttatom az élesztőt, majd hozzá adom a többi tejet és a cukrot.
Hozzá keverem a lisztet, az olvasztott vajat, a tojások sárjáját, majd ezt simává gyúrom és hagyom duplájára kelni.
Ha megkelt, ujjnyi vastagra nyújtom és 6 cm átmérőjű kiszúróval kiszaggatom.
10 percig hagyom pihenni, kissé még kel majd.
10 perc elteltével a fánkok közepét az ujjaimmal kissé elvékonyítom és forró olajba rakom sülni úgy, hogy az első oldal, ami megsül a lyukas legyen (ahonnan nyomtam az ujjam). Fedő alatt írta az eredeti recept, de olyan gyorsan sül, hogy nem kell fedő. Pár pillanat és fordíthatjuk is meg! Vigyázzunk, mert a második fele könnyen odakap, gyorsabban megsül!
Az olajból kivéve papírtörlővel leszívjuk a felesleget.
Puha, finom belseje lesz.
Barack lekvárral, porcukorral vagy egyéb ízlés szerint tálaljuk.