A receptet Kreatortától lestem, köszönet érte.
- 3-4 evőkanál baracklekvár
- 5-7 cl rum
- 2 evőkanál kakaó
- 3 evőkanál porcukor
- 5 dkg darabolt dió
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt gyümölcs (nálam aszalt sárgabarack volt felkockázva)
- 5-7 cl tej
- 30 dkg vaj
- 40 dkg porcukor
- 2 és fél citrom leve
- A piskótát három lapra vágjuk, úgy hogy a középső vastagabb legyen. A középső lapot feldaraboljuk.
- A lekvárt megmelegítjük egy kicsit ,
beletesszük a rumot, kakaót,
porcukrot, darabolt diót, mazsolát és aszalt gyümölcsök(e)t és összekeverjük. - A piskótakockákra ráöntjük a szirupot, majd óvatosan összeforgatjuk.
Ha száraznak éreznénk lekvárral, pici tejjel tovább lágyíthatjuk. Ne legyen lucskos, de legyen kellően „szaftos”. Én bele tettem 6 cl tejet és egy teáskanál lekvárt még. - Az alsó piskótát megkenjük lekvárral, köré tortagyűrűt teszünk, majd ráhalmozzuk a puncstölteléket és befedjük a lekvárral megkent felső tortalappal. (Az ott a sarokban a reggeli kávém, ami fainul kihűlt, mire végeztem.)
- Lehűtjük.
- A piskótát négy lapra vágjuk.
- A vajra rátesszük a porcukrot, arra a citromlevet, majd habosra keverjük.
- Megtöltjük vele a tortalapokat, oldalát, tetejét szintén bevonjuk a krémmel.
- Lehűtjük.
Amikor mind a két torta készen van, akkor befedjük őket fondanttal, de mielőtt ezt megtennénk a puncsos tortát is bekenjük körbe baracklekvárral, a citrom torta pedig ugye már be van kenve a saját krémjével.
Ha egymásra rakjuk a tortákat akkor az elhelyezésnek megfelelően hurkapálcákat szúrunk az alsó tortába, hogy megtartsa a felső torta súlyát. Mivel elég nagy a felső torta 5 hurkapálcát szúrtam bele a puncstortába, biztos ami biztos alapon. 🙂
A hurkapálcákat a torta magasságának megfelelően vágtam el.
A porcukor eltüntetésére vízzel enyhén áttöröltem a tortát, ezért csillog annyira még…
A díszítést nem mondanám profinak, de ahhoz képest, amennyi időm volt rá és a fondant-t is 3x nyújtottam ki, mert nem figyeltem oda és letapadt, stb, ráadásul ezt a mennyiséget nagyon ki kellett centizni a tortákra és nem volt kedvem még egy adag fondant csinálni…szóval ilyen lett és pont, nekem egyelőre tetszik. Az oldalán 2 helyen felszakadt a fondant, ami az én hibám, ezért nem fényképeztem csak ebből a szemszögből. Mitagadás jobban is sikerülhetett volna, de ez van! Nagy a torta azé no!
Mostmár csak az ízére vagyok kíváncsi, de itt jegyezném meg, hogy se a puncsot, se a citromot nem szeretem! 😀
Az illetékesek szerint nagyon finomak a torták! Párom nem szereti a vajas krémeket, a citromos nagyon az és ízlik neki! 🙂
A fondantom 492 gramm volt. Két részre oszottam saccra, mennyi lesz elég a tortákra. A sárga lett 180 gramm körüli, az ment a 22,5 cm-es tortára, a nagyobb fele pedig a 28 cm-es tortára. Neccesen, de azért ennyi díszítésre is futotta belőle. Azért érdemesebb több/nagyobb fondant adagot csinálni!