IMG_5930Ez jövőre azoknak lesz segítség, akik nem készítenek hagyományos bejglit, mert nem sikerül, vagy unják, hogy folyton szétreped….holott repedés nélkül nem bejgli a bejgli. 😛

Egy 20 cm-es tortához:
Tészta:
25 dkg liszt
10 dkg margarin (sütő)
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
kb. 1 dl tej
1 tojássárgája
1/2 dkg só
vaníliás cukor, citromhéj
+1 tojás a kenéshez
Máktöltelék/diótöltelék (ezt duplázni kell):
15 dkg mák/darált dió
12 dkg cukor
1 dl víz
reszelt citromhéj, reszelt narancshéj
IMG_5928
A tölteléket egyszer elkészítjük mákkal és egyszer dióval:
A cukrot a vízzel egy lábasban addig melegítjük, míg sűrű szirup lesz belőle. Ahogy felolvad a cukor, vegyünk ki egy keveset és óvatosan két ujjunk között csipegessük. Ha erős szálat képez az ujjaink között, jó is lesz.
Ezzel öntjük le a mákot vagy diót és összekeverjük.
Jöhet a tészta!
Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót.
Elmorzsoljuk benne a puha margarint, a porcukrot is hozzákeverjük és ha használunk, akkor a citrom héját is beledobjuk.
A tojássárgáját elkeverjük a tejben, belemorzsoljuk az élesztőt.
Elkeverjük és beleöntjük azonnal a lisztes keverékbe.
Jó alaposan összegyúrjuk, sima tésztát kell kapnunk. Egy zacskóba téve lehűtjük, majd utána dolgozunk vele tovább.
FONTOS! Az élesztő ne kezdjen el dolgozni csak a sütőben!
Legalább 1 órát hagyjuk hűlni.
Ezután nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra és vágjuk ki belőle egy, a tortakarika méretű kört.
A maradék tésztával béleljük ki a formát, az alját szurkáljuk meg.
Terítsük el benne a mák tölteléket (kihűlt legyen), majd terítsük rá a kivágott tészta lapot.
Arra terítsük el a diós tölteléket, majd körben a tésztát 2-3 mm-el magasabban vágjuk el.
Újra kinyújtva ismét vágjunk ki egy 20 cm-es karikát, majd 2 fenyőt szúrjunk ki belőle.
Fektessük rá a lapot a tortára, arra vissza a fenyőket.
Kenjük meg tojássárgájával, majd tegyük a hűtőbe, míg rászárad. Ezután enyhén felvert tojásfehérjével kenjük át és azt is szárítsuk rá.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra és a hűtőből egyből a sütőbe tegyük a tortát.
20-30 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tálaljuk vaníliasodóval.
IMG_5948
Print Friendly, PDF & Email