IMG_4395

A szemet is gyönyörködtetik, de az ízlelőbimbók is jól laknak tőle! 😀

30 db kosárka tésztájához:
25 dkg liszt
5 dkg holland kakaópor
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
reszelt citromhéj

Töltelékhez (kb. 15 kosárkához):
30 dkg fehér csokoládé
1 dl habtejszín
1 szál menta

Díszítés:
málna szemek
epermenta levelek
málna, cukor, zselatin

Ha szeretnénk díszíteni ilyen módon a kosarainkat, akkor először készítsük el a málna zselét.
1-2 evőkanálnyi málnát villával törjünk össze, kis lábasban melegítsük össze némi cukorral ha szükséges, majd passzírozzuk át, hogy eltűnjenek a magok.
Az átpasszírozott málnát tegyük vissza a kis lábasba és némi zselatinnal forraljuk össze.
Igazság szerint ötödannyi zselatint kellene használnunk, mint amennyi málnánk van. Ahogy hűl a zselé, úgy fog sűrűsödni, úgyhogy tegyük félre és néha keverjünk rá. Nem kell, hogy teljesen bezselésítse, ennek a lényege az, hogy még folyós, de ne túl folyós legyen a málna. Hogy majd egy zacskóból tudjunk pöttyöket nyomni a krémre.

A lisztet a kakaóporral és a citromhéjjal összekeverjük.
Elmorzsoljuk benne a vajat és a tojássárgáját, majd a porcukrot is belegyúrjuk.

IMG_4374

Az elkészült tésztát bezacskózzuk és legalább fél órára a hűtőbe tesszük. Mivel ez linzer tészta, figyeljünk rá, hogy ne gyúrjuk túl. Amint nem morzsálódik már zacskózhatjuk is.
IMG_4375Ezután a formákba nyomkodjuk a tésztát. Nem nyújtottam, nem szaggattam ,ne daraboltam, csíptem, nyomtam. A felesleget ugye leszedjük körbe a formáról.
Én kikentem őket belül sütés előtt tojásfehérjével abban a reményben, hogy majd nem áztatja át a krém a tésztát, de nem jött be, hiába képezett egy védőréteget a fehérje.

180-190 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük őket és még melegen kifordítjuk a formából, majd rácson hagyjuk kihűlni a tészta kosarakat.

Elkészítjük a krémet. A csokit apróra vágjuk (én belga csokilencsét használok, úgyhogy csak simán tálba szórtam), egy tálba öntjük.
A habtejszínt (nyugodtan legyen igazi, állati eredetű, 30%-os minimum) elkezdjük a menta levéllel melegíteni. Ahogy forrt egyet, már önthetjük is a csokira, közben a menta levelet szedjük ki belőle.
Hagyjuk picit állni, majd keverjük simára. Elkeverhetünk benne 1-2 dkg vajat is, attól selymesebb lesz a krém.
Picit sűrűsödjön, mielőtt betöltjük.

Ha már nem annyira folyós, akkor töltsük meg színig a kosárkákat (és csak 15 kosárkába használtam ezt  krémet).
Ezután mehet egy zacskóba a málnazselé és a sarkán egy pici lyukat vágva körbe bepöttyözzük a szélét a krémnek. Egy fogpiszkálóval pedig felemelés nélkül elhúzzuk a körök közepét, így örvénylő szív formát kapunk. 🙂
A kosarak közepére (ha még jobban megszilárdult a csoki, hogy ne süllyedjen el) egy szem málnát és egy kis epermenta levelet teszünk.

IMG_4396Olyan kis cukik, nem? 🙂 Imádtam ezeket a sütiket. Annyira üdítő volt rájuk nézni, hogy már azzal jól laktam. 🙂

Azt is megmutatom egy következő bejegyzésben, hogy a másik 15 db kosárkával mit műveltem. 🙂

NévtelenNévtelen