Nálunk szenteste kacsasült van. Általában fehérborral locsolt, de sokszor készül mandarin, narancs vagy éppen aszalt szilva társaságában.
Idén szimplán készült, hiszen a kacsának önmagában is remek íze van, nagyon szeretjük.
Nekünk négyünknek egy 2 kiló körüli pecsenyekacsa úgy elég, hogy apa eszi a combjait és a szárnyait, a csajszik megeszik az egyik mellét, én a másikat, aztán a farhátról késő este filmnézés közben lecsemegézzük a maradék husit. 🙂
Tehát. Írom a legegyszerűbb sült kacsa receptet.
1 db kb. 2 kg-os pecsenyekacsa
só
fél üveg száraz fehérbor
A tisztított, megmosott kacsát kívül, belül megsózom, majd a kacsasütőmbe teszem cicivel felfelé. Löttyintek alá kevéske vizet és lefedve 220 fokra előmelegített sütőbe tolom.
Ott tölt legalább egy órát. A gőzben megpuhul a husi.
Amikor ellenőrizzük a hús állapotát, mindig locsoljuk meg a kisült zsírral a tetejét.
Ha nem puha még a hús, a tetejét visszatéve visszatoljuk a sütőbe.
Amikor a hús megpuhult, levesszük a tetejét, meglocsoljuk a fehérborral.
Hagyjuk pirulni.
10 percenként löttyintünk rá némi fehérbort.
Kb. fél üvegnyi nekem ráment.
Ha ezt ki szeretnénk hagyni (az alkohol elpárolog, de finom ízt ad a húsnak), akkor a szafttal locsolgassuk.
Ez segít szép pirosra sülnie és a hús sem szárad ki menet közben. Minél többször locsolgatjuk, annál jobb és ez nem csak a kacsa esetében van így.
Ha van grill fokozat a sütőn, közepesre állítva pár perc alatt meg is piríthatjuk.
Amikor már szép, ropogós a bőre, készen is van.
Habos krumplipürével és párolt lilakáposztával tálalom.
Simán meg is lehet tölteni a szép kacsát, aszalt gyümölcsökkel, almával, naranccsal, amivel szeretnénk. Ha friss fűszernövénnyel szórnánk, azt a vége felé tegyük meg, nehogy megégjen a fűszer.
Fogyasszátok egészséggel!