Eperszörp
Eperszörp

Hidegen eltéve. Nagyon finom lesz, egyszerű módszerrel.
Az eper minden egyes részét hasznosítjuk, mert a lé kinyerése után a visszamaradt gyümölcshúst elkészítjük lekvárnak, ami szintén nagyon finom reggelire vajas kenyérre kenve.

Az epret alaposan megmossuk, kicsumázzuk.
Előkészítjük a sterilizált üvegeket.
Ahány kiló gyümölcs, annyi késhegynyi borkősav és annyi mokkáskanál szalicil megy a gyümölcshöz. De ha nagyon sterilen dolgozunk, akkor a szalicilt elhagyhatjuk. Viszont ebben az esetben a késhegynyi helyett egy mokkáskanál borkősavat tegyünk a gyümölcshöz.

Eperszörp

A gyümölcsöt összenyomkodjuk a kezünkkel. Ne turmixoljuk, mert elveszti a színét, plusz nem fog annyi levet ereszteni.
A gyümölcspépet elkeverjük 6 dl felforralt, majd visszahűtött vízzel, ezután szűrve lecsepegtetjük.
Én ezt úgy csináltam, hogy egy nagyobb fazékra rátettem egy fém szűrőt, amit kibéleltem textil pelussal.

IMG_9738

Ebbe tettem a gyümölcspépet és hagytam egy napig had csöpögjön.
A végén még kipréseltem belőle az utolsó cseppet is. 🙂
Az így kapott levet lemérjük és literenként 1 kg cukrot elkeverünk benne.

Ha feloldódott a cukor, üvegekbe töltjük és lezárva a kamra polcára tesszük. Nekem 2  db 720 ml-es üveg lett teli, plusz egy fél literes üveg kb. 3/4-éig.
Hígítva fogyasztjuk.

A maradék gyümölcspépet ízlés szerinti cukorral és némi vaníliával lekvárnak gyorsan megrotyogtattam és egy előre sterilizált üvegbe töltöttem. Lett egy üveg lekvárom is.

Eperszörp

Eperszörp

Ugye, hogy nem is nehéz. Ha már szörp, legyen házi. Ebben tutira gyümölcs van.
Ha tetszett ez a piros ragacsos ital, csatlakozz hozzám a Facebookon is.

facebook kép

Print Friendly, PDF & Email