Készítettem már mogyoróvajat házilag. Ez is hasonló, csak sokkal több „adalék” megy bele.
Kissé tartottam tőle, főleg az aprító miatt. Nekem kettő is van. Van egy aprítólabdám (Russel Hobbs) és van a Kenwoodhoz is egy aprító tartozékom. Azzal készítettem a mogyoróvajat. Gondoltam ezzel is megbirkózik, de tévedtem. Darabos maradt, de szerettük! És látszik rajta, hogy házi!
A legfontosabb, hogy valóban mogyoró íze volt és bár természetesen egyáltalán nem hasonlít a bolti nutellára (vajh’ miért is!?), a finnyás kis Petra lányom csak úgy kanalazta.
Annak igazán pénztárca kímélő ennek az elkészítése, akinek jó termése volt a saját mogyoró bokrán. Ugyanis, ha üzletben szeretnél héjas mogyorót venni, hát számolj 2000 Ft/kg körüli árral. És ezzel a probléma ugye az, hogy HÉJAS!
Nade ültess mogyoró bokrot (én is most ültettem négy mogyoró bokrot, 2 dió fát és mellé 20 tő málnát), még nem késtél el vele és hamarosan (pár év múlva) szüretelheted is a finom, friss mogyorót! Csak mókust ne tarts!
200 g mogyoró (pörkölt, sótlan)
170 g étcsokoládé
100 g csokoládé – tej
1 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál vaj
3 evőkanál holland kakaópor
1 csipet só
A mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk – akkor jó ha pattog – de vigyázzunk, hogy ne égessük meg.
Majd egy konyharuhával ledörzsöljük a héját.
Közben gőz felett felolvasztjuk az ét-, és tejcsokoládét.
A mogyorót aprítóba tesszük és 2-3 menetben krémessé őröljük.
Majd egy késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a vajat, kakaóport, cukrot, sót és kb. 2 percig krémessé aprítjuk.
Minél nagyobb teljesítményű az aprítónk, annál krémesebb lesz a krémünk. Nekem speciel van 2 féle aprítóm és nagyon bírják a strapát, mégis darabos maradt, ami cseppet sem zavart, a nagylányomat meg végképp nem!
Ha felolvadt a csokoládé, akkor hozzáöntjük a mogyorós masszához és további 3 percig krémesítjük.
A krémet üvegekbe töltjük.
Nem szükséges hűtőben tárolni!
Ilyen mogyorókrémet használtam a Nutellás csavart csigák második adagjánál is. A nagyobbik lányom pedig durván nyomta magába, pedig azt hittem a nutella imádó mindensége fintorogni fog ennek az ízére…
Azt hiszem ez a recept az Apróséfről indult vándorútra.