IMG_6206

Bizton állíthatom, ez a világ legfinomabb csalamádéja….legalábbis nekünk! 😉
Igazi vitamin bomba, nem mellesleg gyönyörű színekkel.

Ha szeretitek a csalamádét, akkor azért érdemes elkészíteni, ha pedig nem szeretitek, akkor pedig azért, hátha ezt megszeretitek. 🙂Ősszel készítjük, ilyenkorra már a kertben is megteremnek a hozzávalók, vagy ha üzletben vásároljuk meg a hozzávalókat, akkor ilyen tájt már lejjebb mennek az árak.

2 kg káposzta

1 kg paprika (legyen benne piros is)

1/2 kg uborka

1 kg sárgarépa

1/2 kg vöröshagyma

1 kg cukor

7 dkg só (durva asztali, ne legyen jódozott, stb.)

1 kávéskanál borkén

7 dl 10%-os ecet

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk és legyaluljuk.
(Vékony karikákra, csíkokra szeleteljük, a paprika magjait eltávolítjuk természetesen.)

Az összevágott zöldségeket egy nagy tálban (tényleg nagy tálban) összekeverjük és leszórjuk a cukorral.

Elkeverjük, majd miután a cukor elolvadt rátesszük az ecetet és a sót. Alaposan elkeverjük így is, azonnal el is kezd levet ereszteni.

1 éjszakán át állni hagyjuk és másnap üvegekbe töltjük.

Üvegezés előtt kissé nyomkodjuk ki belőle a lét, az üvegeket pedig jó szorosan pakoljuk meg! 🙂

Rá egy celofán, majd a tető és mehet a kamrába.

Lényegében 3 módon van tartósítva: ott a cukor, az ecet és a borkénpor…..aggódni nem kell, hogy megromlik! 🙂

Egyébként egy ekkora adagból nagyjából 5 befőttes üvegnyi csalamádé lesz, én dupla adagból készítettem a minap, úgy lett 10 üvegem. De megéri nagy mennyiségben kivitelezni, mert tényleg isteni.

Aztán persze ki ki ízlése szerint ízesítheti, tehetünk bele egész köményt, babérlevelet, amit szeretünk alapon. 🙂

További képeket a Facebookon a Csalamádé albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email