IMG_2050

Vanda 1 éves lesz. Ez alkalomra készítek egy tortát, amire Szilvi rózsaszín kis cipőket szeretne. Mivel ezelőtt még sose készítettem ilyet, így kicsit utána néztem, majd jött egy bogár és nekiálltam este. Volt sablon, fondant, elkészült a kis cipő nagy nehézségek árán. Egy pasi és két kicsi próbált meg közben szétcincálni, mondjuk apa folyton dicsért miközben készítettem, úgyhogy ő csak támogatott. 🙂
Hát…nem tetszett az első verzió igazán. Persze büszke voltam, hogy elsőre megáll és egész felismerhető, de ahogy végeztem tudtam, ezt újra készítem majd, másképp.

Bár más “stílus”, azért tetszik, de aztán gondoltam legyen pántos.
Kezdjük mindjárt a sablonnal. Ha lemented a képet, akkor megfelelő képmegjelenítővel kedvedre tudod nagyítani és kicsinyíteni annak megfelelően, hogy mekkora pipőt szeretnél.
Én azt a rém egyszerű módszert követtem, hogy picasa segítségével a kellő méretre nagyítottam, majd a monitorra tettem egy lapot és átmásoltam a kontúrokat. 🙂
Ezt kell majd körbevágni szépen ollóval. A két x azt hivatott jelölni, hogy a talp résznek azon pontjához kellene illeszkedjen a karima azon része, ahol szintén egy x jelölés van.
A szaggatott vonal a varrat. De haladjunk sorban.

Tehát kivágod a sablonokat és kinyújtod a fondant. Én sima zselatinos fondantot használtam, elkészítését ITT találod, de ha másik szimpatikusabb, természetesen abból is lehet cipő (is). 4-5 mm-nél semmiképp ne hagyjuk vastagabbra a nyújtott cukortésztát.
Tegyük rá a sablonokat és vágjuk szépen körbe.

Ezután a karimás részt a képen látható módon “varrjuk” be. Nekem erre van egy célszerszámom, az alábbi képen látható kis kerek eszköz, amit foci labda torták varrat imitálására vettem elsősorban. Pár száz forint, de ha nincs sem probléma, fogjunk egy fogpiszkálót mondjuk és lyukasztgassuk azzal körbe, de ne szúrjuk át a tésztát!

IMG_1551

Ezután fordítsuk a másik felére a karimát és azt a felét, amivel a talphoz fog kapcsolódni kenjük be ételragasztóval egy sávban. Nekem van házilag készült ételragasztóm, ami 1 rész CMC (nem tapétaragasztó!) és 25 rész vízből készült.

Ha mondjuk nincs CMC-nk, amit egyébként SütiDekornál is lehet kapni kis kiszerelésben (és mellékesen megjegyzem fondanthoz gyúrva gyorsabb száradást tesz lehetővé), akkor vegyünk szintén SütiDekornál kapható étel ragasztót. Ha ezt sem szeretnénk, akkor pindurit nedvesítsük be az ecsetünket és simán azzal húzzuk végig a fondantot, majd a cukortól összetapad, igaz így sokkal tovább tart a száradás és tovább lehet izgulni, vajon szét csúszik-e. 🙂
A pántot a látható módon áthajtjuk és szintén ragasztóval rögzítjük.

Az elejére készíthetünk szinte bármilyen motívumot. Én virágot készítettem, mert a toprtára is virágok mennek majd, akkor pedig legyen egységben az erő.
Kiszúrtam fehér fondantból egy virágot, amit aztán körbe pöttyöztem. Ha szintén nincs erre való célszerszámunk, ismét kapjuk elő a fokpiszkálót. Minden szirmot körbe pöttyözünk a virág közepe egy pufibbra hagyott rózsaszín pötty, amit szintén körbe pöttyözünk/szurkálunk. Majd a cipellő orrára ragasztjuk és mindezt kétszer: jobb lábra, bal lábra.

A pánt se legyen sima, oda egy pufibb pötty fehér fondant ragasztottam,

majd erre egy rózsaszínt,amit szintén körbe szurkáltam, mintha patent szerűség lenne.

Aztán gondoltam ha már minden itt van előttem, akkor a többi díszt is elkészítem. Alapvetően nem lesz nagy torta, ezért még pár virágot készítettem a fent leírt módon, csak épp rózsaszín szirommal és fehér “bibével”, mert a torta alapja fehér lesz.

Brutál jó kis torta lesz, remélem! Nekem nagyon tetszik ez a “varrott” stílus. 🙂

Szóval ez egy amolyan kis “tutorial”, hogyan készítsünk ehető kis cipellőt.
Lehet a macskákkal együtt ezek is bekerülnek egy gyűjtőbe, ahol ilyen “Hogyan készül” segítségeket gyűjtünk majd…ki tudja.

További képeket a Facebookon a Babacipellős torta című albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email