Bár már készítettem valamit a Blogkóstoló 7. fordulójára, Vikvi blogján annyi elkészíteni való finomság fogadott, hogy muszáj voltam még valamit elkészíteni.
Persze más indokom is volt. Kinéztem a Rigó Jancsi tortáját is, mert töredelmesen bevallom, hogy még sosem készítettem. Tehát pont kapóra jött, mert mamám most lesz 28-án 72 éves. Úgy gondoltam, hogy a nagyszüleimnek már nem készítek burkolt tortát inkább a vastag cukormáz miatt, hanem az új utat választom: burkolatlan tortákat készítek. Na, papámnak így lett Karinthy tortája, mamának pedig ez.

Íme a recept:
3 tojásos kakaós piskótát sütöttem, amit aztán 3 lapra vágtam, ebből kettőt használtam fel. 🙂

Krém:
5 dl habtejszín
250 g tejcsokoládé
1 ek zselatin

A csokit összetördeltem és megolvasztom a szokott módon.
A zselatint 1 deci vízzel egy kis lábasban elkezdek melegíteni és mikor szépen felolvadt, belekeverem a csokiba. (Ne forrjon!) Teljesen csomómentes legyen.
A tejszínt kemény habbá verem, majd egy kis részével durván keverve fellazítom a csokit. Ezután lehet lágyan belekeverni a maradék tejszínhabot.

Összeállítás:
Az egyik tortalapot visszatettem a karikába, majd erre rakom rá a habot.
Szépen elegyengetem, majd rá borítottam a másik lapot és beteszem a hűtőbe, hogy a hab is kissé megkössön a zselatintól.

Csoki a tetejére:
150 g étcsokoládé

A csokit megolvasztottam, kb. 40 fokosra melegítettem, majd visszahűtöttem 30 fokra és ráöntöttem a torta tetejére. Úgy gondoltam az oldalát úgy hagyom, had csurogjon le rajta a csoki itt-ott, de nem jött össze, ugyanis ismeretlen csokoládéval dolgoztam és gyorsan kötött. Ezért még gyorsan a szelteket bejelölgettem és vissza ment a hűtőbe.

Kis tejszínhab csúcsokkal és transzferfóliázott temperált tejcsoki korongokkal díszítettem minden szeletet, középre pedig egy karamellizált tejcsoki szívet tettem.

Amit kóstoltam belőle (már a habból), az nagyon finom! 🙂
Igaz semmi rossz nincs benne. Holnap vágja fel a nagymamám, ezért nincs szelet kép (meg mert ma éjfél a határidő a játékban és addig közzé kell tegyem a bejegyzést, de ha úgy adódik majd pótolom).

Köszönöm a játékot és a sok finomságot, ami Vikvi blogján van. Mellékesen megjegyzem még rengeteg pite el van mentve nekem a könyvjelzők közé, és várják, hogy elkészítsem. 🙂

 UPDATE: Szelet képek 🙂

Print Friendly, PDF & Email