A gabona masszát tegnap megismerhettétek. Ez a MOL kúton régen pontokért kapható maci abból készült. Tudni kell, hogy a kislányomnak az egyik ilyen kicsi maci a legjobb barátja. Mindenhova megy vele, szereti, imádja, éppen ezért anno bajban is voltunk, hogy ha valami történik a macival, mi esz velünk, mert egyszerűen ebből a méretből nem találtam eladót sehol a neten. Aztán megszületett Réka és a szobatársam Vali nagyon kedves volt: nekik volt otthon ilyen maci és megajándékozott minket egy úja macóval. Úgyhogy már van tartalék! 🙂 Ismét köszi Vali!
Viszont ami Petrám kedvence, az már elég rongyos. 🙂 Már az orra is ferde, össze van csoffadva és hiába mosom, büdös. Persze neki tetszik a szaga. 😀
Na mindegy. Ebből kifolyólag a születésnapjára olyan tortát szerettem volna készíteni, amin a macija mása ül ehető formában.
Ejtek pár szót először a tortáról:
kókuszos csokitorta, vagy csokis kókusztorta, kinek hogy. A lényeg, hogy 4 tojásos olajos piskótát sütöttem, de 350 gramm liszt helyett csak 250 gramm lisztet használtam, a fennmaradó 100 gramm kókuszreszelék lett. Így lett kókuszos a piskóta, a krémje pedig a nagyon fincsi csokikrém, amivel tölteni szoktam nagy átlagban a tortákat. 🙂
Mivel a kókusz miatt sokkal zsírosabb és omlósabb/szétesősebb lett a piskóta, ezért csak kettőbe vágtam el, így csak egy réteg krém van benne, ezért nem is túl magas a torta.
Díszítésként nem szándékoztam sokat vacakolni, mert a maci volt a lényeg. Egyszerűen csak beburkoltam, körbe pedig kipróbáltam a 2 hónap után végre kézhez kapott e-bayről rendelt gyöngysor formázót. Egész korrekt, de nem tökéletes a szilikon formázó… majd megmutatom.

Hogy mi kell hozzá?
kb. 10 dkg étcsoki
kb. 3 dkg fehércsoki
kis ecset (csokinak)
nagyobbacska korongecset (csokinak)
gabona massza
egy kis adag barna fondant
5 fokpiszkáló
kis víz
kis ecset (vízhez)
kés

Natehát a gabona masszát előző nap felszeleteltem. Nagyobb téglalapokra vágtam, ahogy megkötött a pillecukor és bedobozolva betettem a hűtőbe.
Fogtam az újabb, nem lestrapált macit és leültettem a pultra. 🙂
Ahogy előttem volt sok téglalap el nem tudtam képzelni, hogy valaha kultúrált macit tudok készíteni belőlük! 🙂
Az egyik téglalapot meghajlítottam, az lett a pocakja. Belülre is tettem egy kis darabkát. Addig nyomkodtam, amíg normális pocak formája lett.
Aztán megfarigcsáltam, nyomkodtam külön külön a lábakat, mancsokat és a fejet is.
Azért, hogy jobban tartsanak mindegyikbe egy fogpiszkálót nyomtam és beleszúrtam a testbe de csak miután bevontam fondanttal.

Prototípussal. 🙂
A váz! 🙂

Amikor nagyjából úgy látjuk, hogy jó alakot öltött a macink, akkor egy adag (lehetőleg barna) fondantot előveszünk és darabonként bevonjuk. (Kinyújtjuk a burkolót és bevonjuk külön a mancsokat, lábakat, testet, fejet.)
Szépen elegyengetjük a burkolóanyagot, majd a fogpiszkák és egy kis nedves ecset segítségével rögzítjük a testrészeket.
A fülei teljes egészében fondantból vannak, kis vízzel feltapasztva. (Ne áztassuk el az anyagot, éppen csak nedves legyen.) Valami ilyesmi lesz!

A szőrzet előállításához belga étcsokit olvasztottam mikróban. Ilyen pemzlit használtam, ezzel egyszerűbb dolgozni, mint pinduri ecsettel, nem is érjük el ezt a hatást.

Fogtam, belemártottam az ecsetet és ilyen pöttyöző mozdulatokkal rápacsmagoltam a fekete csokit. Igyekeztem azokat a részeket kihagyni, ahol világos csokira van szükség.
Mindenhol pacsmagoljuk be szépen, hagyjuk hogy had szálasodjon a csoki vissza, amikor elhúzzuk az ecsetet, az a cél. Ahol nem érjük el a fedetlen részeket a nagy ecsettel, ott kis ecsettel rásegítünk.
A fehér részekhez kevés fehér csokit olvasztottam (szintén belga) és a pemzlit elmosva segítettem fel a macira.
Szerencsére gyorsan kötött a csoki. 🙂

A szemeit fekete ételfestékkel festettem pici ecset segítségével.

Ezen látszik kb. milyen volt a bundája. 🙂

És akkor így ült a tortán.

Amikor a kicsi lányom meglátta először elakadt a szava, szerintem megijedt, hogy a maciját rátettem a tortára és körülötte égnek a gyertyák…Aztán leesett neki és úgy örült. 🙂 Olyan jó volt látni! Azt mondta szeretem macót. 🙂
Félméterről próbálta meg elfújni a gyertyákat. 🙂

3 éves lett a nagylányom!

Az ő macója és az általam készített.

Az általam készített és az ő macója. 🙂

Estére pedig megcsonkolták apával. Petra meg akarta kóstolni.
Komolyan mondom, ahogy ott ült a konyhapulton és ránéztem kirázott a hideg. Mintha valósághű csonkolás lenne, nagyon “gusztustalan” látványt nyújtott, íme:

Azért így látszanak a rétegek. 🙂

Erre büszke vagyok! Ez komolyan jól sikerült és hogy örült is neki, külön öröm! 🙂
Próbálkozzatok Ti is! 🙂

Print Friendly, PDF & Email