Limara az etalon. Ezt már nem először mondom. Rengeteg receptje van elmentve a könyvjelzőim közé, most végre kelt tésztára éheztem ismét, így eljött az ideje a hajtovány elkészítésének.

Tészta:
1 kg liszt
5-6 dl tej
2 tojás sárgája
1 dl olaj
2 csapott(!!!) ek só
1 mokkáskanál cukor
5 dkg élesztő

Krém:
20 dkg margarin
1 tk só
1 tojás
20-25 dkg reszelt sajt

Tetejére:
1 tojás felverve
reszelt sajt

A tészta hozzávalóiból tésztát dagasztunk.
A robotgép üstjébe teszek a tejet, olajat, sót, a tojások sárgáját, majd a lisztet.
Egy deci langyos tejben elkeverem a cukrot és belemorszolom az élesztőt. Alaposan elkeverem, majd megszórom egy csipet liszttel és hagyom felfutni. Ha felfutott, akkor pedig mehet a lisztre.
Hagyom, hogy a robotgép szép, stramm tésztát dagasszon belőle.
Ezután letakarva duplájára kelesztettem.

A krémhez én most vajat használtam, merthogy ez volt itthon. Gyakorlatilag csak összekeverjük a hozzávalókat robotgéppel, míg kenhető állagú lesz a massza.

A tésztát lisztezett felületen ketté vágjuk és egyesével jól kinyújtjuk. 3-4 mm vastag legyen a tészta és igyekezzünk téglalap alakúra nyújtani.
Ezután a krém felével megkenjük és feltekerjünk, mint a bejglit, vagy mint a kakaós hajtoványt.Trapéz formákat vágunk a tésztakígyóból és sütőpapírral bélelt tepsin még fél órát kelesztjük.
180 fokra előmelegítjük a sütőt, az aljába egy lábasba vizet téve.
Sütés előtt egy felvert tojással megkenjük a hajtoványok tetejét és megszórjuk egy-egy csipet sajttal.
25 perc alatt készre sütjük, majd kivéve hideg vízzel megspricceljük.

Minden kelt tésztás süteménnyel (vagy legalábbis a 95 százalékukkal) így járok el, lábas víz a sütő aljában, sütés végeztével pedig vízzel sprickolás.

Felesleges mondanom, hogy nagyon finom, ez már-már evidens, ha Limara receptjéről van szó. (Igaz ő ezt kivételesen kapta jó pár évvel ezelőtt, de mondhatjuk, hogy ő tette ismertté.) 🙂

Tessék neki állni nyugodtan. Attól, hogy hajtovány a neve még nem hajtogatott tészta! 🙂

Print Friendly, PDF & Email