IMG_2540

Mi lenne velem, ha kihagynám a medvehagyma szezont medvehagymás poszt nélkül!? Megmondom én: SEMMI! Eddig azt sem tudtam, hogy ilyen is nő a földön, akárki akármit is gondoljon rólam ezután. Az a helyzet, hogy felénk egyáltalán nem elterjedt, így utána olvasva is azt kell mondjam még csak teremni sem terem csak úgy az erdőkben, zöldségesnél meg így is szinte vadászni kell rá, nemhogy még feltűnt volna bármikor is, mikor még azt sem tudtam, hogy keresni kellene. 🙂
Szóval lehet ez egy új hiszti, mint amit anno pár olvasó itt-ott hisztinek titulált a bloggerek által sorra írt Michel Roux: Tésztavarázs című könyvét ajnározva (teszem hozzá jogosan, mert a könyv zseniális és ez nem túlzás!)…de ha hisztinek tartják, ha nem, hogy ilyenkor mindenhol medvehagymás receptekkel találkozik az ember, idén elhatároztam, hogy ha kell az összes zöldségest végig támadom ez után a növény után!

Szerencsére nem kellett sokáig mennem, mert a másodikban találtam is, már csak 4 csokor árválkodott a standon, azok viszont hatalmasak voltak. De mivel nem tudtam, hogy működik ez a fokhagyma illatot árasztó szép zöld növény, ezért csak két csokorral vettem, mint utóbb kiderült pechemre, mert azóta nem kapok utánpótlást. 🙁
Tehát vettem két hatalmas csokorral össz-vissz 480 ft-ért.
Az ár javában függ attól, hol mennyire terem az erdőben. Pécsett 120-160 ft egy csokor, Pesten kapásból 600, felénk 240 (volt épp ennél a zöldségesnél)…Más, amikor az ember kislattyog az erdőbe és telerak pár zsákot, mint a télapó és más, amikor hiába vágysz erre, az általad elérhető környezetben valami oknál fogva nem honos a kis zöld növény.

Itthon letettem a két csokrot és gondolkodtam, hogyan tovább…
Mindenképp kellett egy pogácsa, mert sok helyen olvastam és imádom a pogácsát. Találtam is egy nagyon ígéretes receptet, ami aztán be is váltotta a reményeimet szerencsére!

Az eredetit ITT olvashatod.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 dl tejföl
kb. 30-40 db medvehagymalevél
2 tojás sárgája
1 dl tej
1 evőkanál cukor
1 erősen csapott evőkanál só
1 kocka (5 dkg) élesztő
10 dkg reszelt sajt
1 tojás villával fölverve a pogácsák bekenéséhez

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, aztán hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, majd a reszelt sajton, a medvehagymán és a pogácsák tetejére való tojáson kívül az összes többi hozzávalót.
A keveréket robotgéppel jól kidolgozzuk.
Egy kifejezetten puha tésztát kell kapnunk.
A tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük.
Közben a jól megmosott és lecsöpögtetett medvehagyma leveleket apróra vágjuk.
A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagymalevél felét, erre jön a reszelt sajt fele.
Ezután a tésztát fölcsavarjuk, mint a bejglit vagy rétest, letakarjuk, és negyed óráig langyos helyen pihentetjük.
Ezután ismét kinyújtjuk és megszórjuk a maradék medvehagymalevéllel és a maradék sajttal.  Megint felcsavarjuk.
Végül még egyszer kinyújtjuk (kb. ujjnyi vastagra), a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.Ez nekem kb. 30 percbe telt.
Mikor sült apa oda állt a sütő elé öcsémmel és hevesen bólogattak, elismerő pillantásokat vetettek rám és a pogácsákra, mondván nagyon finom illata van. Felkaptam a fejem: “Miért, van illata?” Ezt nem hiszem el! Olyan náthás vagyok, hogy se ízeket, se illatokat nem érzek. 🙁
Ciki, de ez van. Amit viszont bizton állíthatok, ez a pogácsa állagra is kiváló, sőt, ilyen finomat eddig még nem ettem. Puha marad és annyira finom! Medvehagyma nélkül is sűrűn fogom készíteni, mert azt hiszem ezt kerestem és annyi pogácsa recepten túl végre rátaláltam. 🙂
Egyébként mindenki egymás után tolta be a kis korongokat, már ameddig bírták, mert nagyon laktatóak ezek a kis csodák!
Summa summarum: ha hiszti, ha nem, a medvehagyma finom, egészséges, sokféleképp felhasználható és igenis mindenki próbálja ki és szánjon rá egy csokorra annyit, amennyibe kerül. Adj neki egy esélyt, ha még nem volt vele közelebbi kapcsolatod! 🙂
Hamarosan jön egy újabb medvehagymás recept! 🙂
Print Friendly, PDF & Email