A fondanthoz kell pillecukor. Minden receptet így olvasok, akármennyire is nem akartam ezt kipróbálni, most annál nagyobb kedvet érzek hozzá, pláne a kezdeti sikerek után, miszerint apáéknak nagyon ízlett a házilag készített pillecukrom.
Annyit azért az elején tisztázzunk, hogy az én felfogásom szerint a mályvacukor és a pillecukor nem egy és ugyanaz. A mályvacukor egy nyúlósabb valami, míg a pillecukor szivacsos. Tehát a fondanthoz pillecukor kell – mondják ezt sokan, mégis a marshmallow-t emlegetik, ami valójában málvyacukor. Ezen akkor gondolkodtam el igazán, mikor a minap a második adag pillecukrot készítettem itthon. Amikor még nincs megszilárdulva és belenyúlsz valóban mályvacukor hatása van, mikor megszilárdul, akkor kezd hasonló lenni a pillecukorhoz. Végülis mindegy, csak gondoltam levezetem.
Egyébként nagyon jó dolog és iszonyatosan tetszik az elkészítésének a menete! 🙂
Ami kell hozzá:

  • 8 gr étkezési zselatin (ne többet, mert kemény lesz – állítólag) + 3 ek víz
  • 50 ml víz
  • 150 gr kr. cukor
  • 1 ek méz
  • csipet só
  • 1 ek porcukor
  • 1 ek kukoricakeményítő
  • esetleg ételfesték és aroma

Nekem ez a zöld vaníliás lett…
Tehát egy magas falú keverőtálba öntjük a zselatint és elkeverjük a 3 kanál vízzel.
Ezután egy kis lábasba tesszük a kr. cukrot, vizet, mézet és összeforraljuk. (Én itt tettem még bele van. cukrot) Mikor már forr, levesszük a lángot és még 1-2 percig főzzük. Levéve a tűzről rögtön egy kicsit hozzáöntünk a zselatinhoz és mixerrel kis fokozaton elkeverjük, majd hozzá öntjük a többit is. Jöhet a csipet só és kis fokozaton türelmesen verjük. Szépen elkezd keményedni, közben pedig hűl. Ennél a fázisnál lehet színezni, ízesíteni. 6-7 perc keverés után elkezd nyúlni, amikor észre veszed, hogy elkezd felfelé kúszni a karokon a gép felé, akkor kicsit felveszed  a fordulatot és 1-2 percig még vered. Ezt kapod:

Egy műanyag edényt (vagy tepsit, bármit…), ennél az adagnál egy kb. 18×23 cm-est kibélelünk olajozott sütőpapírral, beleöntjük a masszát és amennyire tudjuk elegyengetjük, bár nyúlik, ragad rendesen – érdemes kissé beolajozni a spatulát is, amivel kikaparjuk a tálból…

…majd a tetejére is olajozott sütőpapírt rakunk, amivel kicsit elegyengethetjük.

2-3 órára betesszük a hűtőbe, majd onnan kivéve levesszük róla a papírt, a széleit körbevágjuk késsel, hogy elváljon a doboztól, majd kiborítjuk az olajos papírra.
Összekeverünk egy kis tálban 1 ek porcukrot 1 ek keményítővel, amibe hempergetni fogjuk a kis kockákat, hogy tároláskor ne tapadjanak már össze. Amikor még csak a “nyers” kockák voltak apa megkóstolta és azt mondta ez nem bolti pillecukor…amikor már beleforgattam akkor mondta, hogy na ez az! 🙂
Tehát OLLÓval (próbáltam késsel éshát inkább ollóval dolgozzunk!) tetszőleges kockákra vágjuk.

Először hosszába csíkozzuk a téglalapot, majd azt kockázzuk.

Amikor egy csíkot felvágtunk, kezdjük el hempergetni, mert könnyen egymáshoz tapadnak. Na nem vészesen, de jobb ha nem tapadnak össze. 🙂

A felesleges porcukrot lekocogtatva róluk tehetjük dobozba vagy zacskóba. Légmentesen lezárva tárolandó!

Fondant-hoz lehet a már elkészült pillecukrokat is használni, illetve a még nem lehűtöttet, de én még csak most fogok először ilyen fondant-ot csinálni, így még nem tudok nyilatkozni, változik -e valami ha úgy készítjük.
Azt tudom, hogy most csináltam egyszerre dupla adagot és mivel én nagyon félek a mindent megduplázunk, vagy felezhetjük nyugodtan dolgoktól ez már nagy szó! Ha minden alapanyagot duplázol, akkor dupla adagot kapsz, ez a lényeg.
Csináltam az előbb egy olyan verziót is (pirosat), ami saját készítésű szirup helyett ipari glükóz-sziruppal készült. Annyi a különbség, hogy a glükóz-szirupot felmelegítettem és úgy öntöttem a zselatinhoz. Így utólag belegondolva véletlen kihagytam a mézet belőle, lehet azért nem kezdett el felfelé kúszni a karokon, de azért az állaga nagyjából stimmelt, úgyhogy dobozban pihen a hűtőben, aztán majd meglátjuk. Majd legközelebb kipróbálom úgy is, hogy nem felejtem ki a mézet.
(Hát a kukában végezte a kis piros, mert a méz hiánya szétesős pillecukrot eredményezett. :))
Nade ma még be akarom gyúrni a pillecukros fondant-t, úgyhogy nem is szaporítom itt tovább a szót!
Lényeg, ami lényeg, ez a pillecukor veri a boltit és nyári éjszakákon, mint a filmekbe körbe ülve a tüzet nyársra húzva lehet sütögetni is, mert valójában ez MÁLYVACUKOR! 🙂

Print Friendly, PDF & Email