Fonott kalácsot akartam minden áron készíteni, de valahogy elkészíteni sose volt hangulatom. Tegnap előtt viszont bedühödtem és neki veselkedtem az egyik receptemnek, hátha… összekevertem a tésztát és kelesztettem.
Ez idő alatt kiokosítottam magam, hogyan kell 6-os fonást készíteni ENNEK a videónak a segítségével – hozzá teszem nem is olyan bonyolult, mint amilyennek először tűnik. A 4. kalács végére fainul belejössz! 🙂





Hát ez az a kalács, amire párom azt mondta ne merjek változtatni a receptjén, ez így tökéletes. Ne merjek kísérletezni. Később pótolom a receptjét, mert fejből nem tudom, azt viszont elárulom, hogy várakozásomon felül abból a tészta mennyiségből 4 nagy kalácsot sikerült sütnöm, aminek 1 nap alatt a ki’családom a seggére is vert. 🙂
Míg el nem felejtem, annyi változtatás volt a recepten, hogy tettem bele 1 zacskó vaníliás cukrot és azért jóval több lisztet is igényelt, bár azt csak óvatosan dagasztáskor adagoltam. A tésztával annyira nem volt jó dolgozni, mert elég ruganyos volt, nem volt egyszerű rudakat sodorni belőle, de megoldottam. A videón látható módszerrel én is tettem 2 kalácsra szezámmagot, ami nagyon jól ment is hozzá, bár a néni nem olyan fonott kalácsot készít valószínűleg, amilyenre én gondolok, hanem sima sósat.
Apósom és párom azt mondta mazsi kell bele, hát legközelebb a felosztás így lesz:
1 sima fonott, 1 kakaós (3rúd fehér-3kakaós tészta fonata), 1 maszolás kalács és lehet 1 apróra vágott aszalt gyümölcsökkel gazdagított verziója is.
Elképzelem, hogy ha a recept által írt 2 részre osztom csak a tésztát, mekkora bazi nagy kalácsok sültek volna ki…Ajánlom, hogy 4 felé vegyétek és azokat osszátok 6-6 felé. Másnap is finom puha marad, öröm enni, komolyan mondom!
Ami a tetejét illeti: egy egész tojással kenegettem le őket, de nyilván ha csak tojássárgájával keni le az ember, vagy tejjel, akkor jobban fog hasonlítani a bolti kalács kérgére, amit bevallok őszintén én nem szeretek, úgyhogy nekem ez így ideális és tökéletes! 😀 Ezen kívül az az idő, amit a recept ír sütésre tökéletesen elég, nekem kimondottan tetszett, hogy a külseje aig pirult meg, féltem is, hogy nem sült át – bár azért egy tűt beleszúrtam, mielőtt kivettem – de teljesen megsült és belül- kívül ropogós maradt!
Még két fontos dolog: sütés közben a sütő aljába egy fazékba vizet raktam, úgy sült, amikor pedig kivettem alaposan megspricceltem vízzel. Ezt ne felejtsétek el.
És akkor a recept:

  • 0,5 pohár olaj
  • 2 pohár meleg víz
  • 2 dkg élesztő
  • 7 pohár liszt (1 pohár=2,5 dl)
  • 0,4 pohár cukor
  • 3 tojás
  • 2 kávéskanál só
  • 1 tojássárgája a kenéshez (nálam 1 egész tojás)
  • +én tettem bele 1 cs van. cukrot

A folyékony hozzávalókat összekeverjük, majd bele morzsoljuk az élesztőt és a száraz hozzávalókhoz öntjük.
Alaposan (legalább 20 percig) megdagasztjuk, majd konyharuhával lefedve 40 percig kel.
Ezután a tésztát 4 részre osztjuk, majd azokat részenként 6 részre.
Sütőpapírral kibélelt tepsikbe rakjuk a már befont kalácsokat és letakarva még ott is hagyjuk fél órát kelni, majd egész tojással lekenve (ha nem sárgájával kenjük, mert azt a végén kenjük rá csak) 180 fokon fél óra alatt megsütjük.
Ha tojássárgájával szeretnénk lekenni, akkor 5 perccel azelőtt, hogy készre sülne kihúzzuk, lekenjük a kalácsokat és visszatoljuk. Így kérges lesz, egész tojással lekenve pedig csak egy kis színt kap. Mi úgy szeretjük.
Miután kivesszük vízzel megspricceljük, hogy jó puha maradjon.
~ o ~ o ~ o ~
Van egy másik kalács receptem is, sógorom pékségben kemencézett és elkérte nekem végre a fonott kalács receptjét a péktől, íme:
Fonott kalács a’ la bernecei pék:

  • 1 kg liszt
  • 1 dkg só
  • nagyon kevés sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás (fél kg liszthez van 1 tojás)
  • 1 dl tej
  • 5 dkg élesztő (1 kg liszthez)
  • nagyon kevés langyos víz.

És bár innen többet nem mondott, gyanítom összekeverjük, megdagasztjuk, kelesztjük, fonjuk, kelesztjük és sütjük alapon működik a dolog.