A biscotti vagy cantuccini egy olasz sütemény. Egy igen kemény kekszről beszélünk, amibe bármilyen olajos magot tehetünk. Jó fogazattal rendelkezőknek magában is lehet fogyasztani, mert úgy is nagyon finom, ám Olaszországban elsősorban jó minőségű borokba mártogatják ezeket a vaníliás kekszecskéket. Persze nem feltétlen muszáj alkohollal kísérni, mártogathatjuk tejbe, kávéba, cappucinoba, bármibe. 🙂
Nem nehéz elkészíteni és sokáig eláll.
Ennyi minden kell hozzá:
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 db tojás
  • 220 gramm cukor
  • 150 gramm dió
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 300 gramm liszt
A tojásokat a cukorral elkezdjük kihabosítani, addig verjük, míg a cukor feloldódik. Nekem maximális fokozaton kb.10-15 percbe telt.
Hozzá adjuk a vanília aromát és a diót. (A dió helyettesíthető bármilyen olajos maggal.)
Fakanállal alaposan összekeverjük.
A lisztben elvegyítjük a sütőport és a masszához adjuk.
Ezt a masszát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Kb. 10 cm széles, 2-3 cm magas és hosszú hasábot formálunk belőle.
170 fokra előmelegítjük a sütőt és kb. 20-25 percig sütjük.
Miután letelt az idő, kivesszük, hagyjuk hűlni 5-10 percet, majd recés késsel ferdén maximum 1 cm vastag szeleteket vágunk és vissza fektetjük a szeleteket a sütőpapírra.
10 percig sütjük így, majd 10 perc után megfordítjuk a szeleteket és újabb 10 percig sütjük a másik felüket.
Hagyjuk kihűlni.

Mártogatva kicsit megpuhul a keksz és harmonikus ízkombinációt érhetünk el. 🙂
Apának volt jó fajta vörösbora ehhez a finomsághoz! 🙂
Az esti borozgatás előkészítve:


Forrás: Desszert.eu

Print Friendly, PDF & Email