Nagyon régen, szerintem kb 10-12 évvel ezelőtt készítettem már mogyoróvajas kekszet.
Nekem akkor is nagyon bejött az íze, aztán jó időre el is felejtettem az egészet.Most ismét szembejött velem ez a keksz és gondoltam miért is ne!? Igaz vegán formában, juharsziruposan és mivel nekem az nem volt itthon gondoltam melasszal készítem.
Bár nem volt rossz, mégis végül beszereztem némi juharszirupot és elkészítettem ismét. Íme a melaszos verzió, a barnás színét is neki köszönheti. Ha mégis ezzel készítenétek el, akkor a sütési időt mindenképpen mérsékeljétek, hogy ne legyen égett az íze.

3 hozzávaló

semmi extra, igaz nagyon nem olcsó. 🙁

20 darabhoz:

250 gr mogyoróvaj (házi vagy bolti, édes mindegy)
125 gr mandulaliszt
115 gr juharszirup

A mogyoróvaj házilag is elkészíthető, annak idején mivel nem nagyon kaptam én is magam állítottam elő.
Igazából pörkölt, sótlan földimogyorót beteszel egy késes aprítóba és addig járatod, míg az olaj ki nem csapódik és teljesen homogén, pépes, kenhető állagot nem kapsz. Ennyi az egész.

Tulajdonképpen ezt a 3 összetevőt alaposan összegyúrjuk, hagyjuk egy kicsit állni, majd kb 24 grammos gombócokat gyúrunk és sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk őket.


Egy villa segítségével vízszintesen, majd függőlegesen is benyomjuk a tetejüket kissé, aztán 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Ha 10 percre hagyjuk bent, akkor puhább, omlósabb kekszet kapunk, ha tovább sütjük, akkor roppanósabb lesz az állaga.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd kedvünkre cicomázhatjuk, ha szeretnénk.


Én pl. olvasztott csokiba mártottam az egyik felüket és az első adagot aprított török mogyoróval, a másodikat pedig aprított pisztáciával szórtam meg.

Tárolható!

Lezárt dobozban szobahőmérsékleten 5 napig, hűtőben akár két hétig is eláll, de fagyasztóba is teheted, akkor két hónapig tárolhatod.

1 keksz pedig nagyjából 125 kalóriát-t tartalmaz (juharsziruppal készítve), ami azért annyira nem kevés, viszont a melaszos verzió nagyon laktató, egy keksz úgy eltelít, hogy szóhoz sem jutsz…a juharsziruposból azért lecsúszott egyszerre kettő. 🙂

Hébe-hóba megéri azért ilyen kekszeket süti a sütis dobozba! 😉

Jó sütögetést! 🙂

Print Friendly, PDF & Email