IMG_5395Megláttam és megszerettem. Kész, nincs mese, ezek a gombák….akarom mondani kekszek isteniek! 🙂Szerintem az oviba is jópofa nasi, ha mondjuk névnapos a gyermek és visztek be valami finomságot, ezek is jussanak eszetekbe! 🙂

2 tepsihez:

23 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 bögre (2,5 dl) porcukor
2 tojás
1 tk. vanília kivonat
3 bögre liszt
1 bögre étkezési keményítő
1 csomag sütőpor
1 ek kakaópor

200 fokra előmelegítjük a sütőt és két tepsit lefedünk sütőpapírral.
a vajat a porcukorral kikeverjük robotgéppel.
Hozzákeverjük a vaníliát és a tojásokat egyesével.
A sütőport, a keményítőt és a lisztet alaposan összeforgatjuk, majd először fakanállal, végül kézzel egyneművé gyúrjuk a keksz masszát.
Diónyi gombócokat formálunk belőle, tele rakunk két tepsit.
Ne tegyük őket szorosan, mert a sütőportól és a nyomástól picit terülni fognak. 🙂

IMG_5389
Ezután egy kis flakonka (nekem dr.Oetker-es rum aromás flakonka) száját bevizezzük, majd kakaóporba mártjuk és belenyomjuk a gombócok közepébe.

IMG_5393IMG_5391Ezzel kialakítva a tönköt.

IMG_5394Mindegyik nyomás előtt mártsuk az üveg száját a kakaóporba és a felesleget rázzuk le róla. 🙂
Mielőtt valaki megkérdezné mi szükség van a keményítőre: véleményem szerint a forma megtartásában van elég nagy szerepe, mivel a vajtól általában terülni szoktak, a sütőportól pedig jelentősen nő a térfogatuk….a keményítő picit segít formában tartani a kekszecskéket. Ha szeretnétek még vaníliásabbra (bár szerintem nem szükséges, készíthetitek keményítő “helyett” vanília pudinggal is. Azért idéző jeles a helyett, mert mint tudjátok az is keményítős, csak színezett, ízesített. 😉

Jó gombászkodást! 😀

Print Friendly, PDF & Email