562608_533518246690964_1231743784_n

Már évek óta minden egyes évben kandírozok ibolyát. És bevallom töredelmesen, hogy még sose ettem. 🙂 Na de majd most! 🙂 Szép példányok nőttek végre a kertben, de az igaziakat majd most fogom leszedni anyósoméknál.
A lényeg, hogy csak a szirmok ehetőek. Ha tuti biztos helyről szedjük, akkor nem kell megmosnunk őket, ha viszont koszosak, akkor érdemes, sőt kötelező. Mossuk meg a virágokat és szárítsuk meg őket.
Ezután kapjunk elő egy tojást és üssük fel, de válasszuk ketté. Csak a fehérjéje kell a művelethez.
Villával verjük fel kissé. Ne csak megkavarjuk, hanem mint egy rántottához, adjunk neki, hogy ne maradjon benne az az összeállóbb rész (biológiai megnevezése számomra nem ismert). 🙂
Ha picit felhabzik, azt majd félretoljuk.

Kell még porcukor. Én erre a célra itthon darálok. Nem teljesen porrá, kissé szemcsésebbre hagyom, de ha nagyon poros valószínűleg (sőt biztos teljesen felolvad a fehérjén. Ezen kívül tegyünk egy tálcára sütőpapírt, amire majd a kész ibolyákat tesszük.

Én itt még rajta hagyom a szárát, mert könnyebb dolgozni vele. Megfogjuk és egy ecsetet belemártunk a fehérjébe, majd megkenjük az egész virágot szépen. Azért szeretem jobban ecsettel kenni, mert ha mártom a virágot a fehérjébe, akkor nekem összetapad, ezen kívül a bibéjéhez beül a sok fehérje és nem is akar kijönni. Így szebb lesz a végeredmény. 🙂
Amikor körbe kentük a virágot (és nem is annyira időigényes egyébként, sőt ha rááll a kezed még gyorsabban haladsz majd), akkor egyik kezünkben ugye tartjuk, a másikkal pedig belecsippentünk a porcukorba és meghintjük vele úgy, hogy mindenhol érje ahol fehérjéztük. 🙂
A felesleget én két ujjal aztán lepöcölöm róla. A szár és a virág találkozásánál egy határozott pöckölés (vagy ugyanaz megismételve 3x :)) és kész is, mehet a papírra. 🙂

Esetleg már a papírra helyezés mozzanatakor simán letépjük a fejnél a szárat. 🙂

Mindegyik virággal így járunk el, aztán hagyjuk őket megszáradni.

Amikor megszáradtak, akkor levagdossuk majd a száraikat szinte teljesen a virág fej kezdeténél.
Légmentesen lezárjuk és nem hűtőben tároljuk. Így akár 6 hónapig is eláll és díszíthetjük vele a desszertjeinket. 🙂

11618_533863719989750_833265633_nLássatok neki, mert szerintem nagyon megéri (már a látványuk is)! 🙂

Ui.: Ugyanezzel a módszerrel árvácska virágot is lehet kandírozni. 🙂

Ui.2.: Azóta már még egy körön túl vagyok. Apa ment 2 faluval arrébb szerelni, lementem vele. Odafelé szedtünk ibolyát, majd míg ő szerelt én kandíroztam a kocsiban. 🙂 1 óra alatt mindketten megvoltunk. 🙂

Így díszítettem vele egy esküvői tortát:

10003763_690350371007750_452525725_o 1606940_690350854341035_1318669976_nÉs ilyenek lettek a kandírozott ibolyákkal és árvácskákkal díszített anyák napi muffinjaim: (katt ide a receptért)muffinok

Print Friendly, PDF & Email