Bár nagyon benne vagyok a diétázásban immár kemény 5. napja 🙂 Azért igyekszem férjnek rendes kaját adni! 😀
Pár hónappal ezelőtt apósom említett egy youtube csatornát, ami már akkor megfogott de pihentettem a dolgot.

Szoky konyhája

Most ismét szembe jött velem Szoky, mert kivételesen máshogyan szerettem volna elkészíteni az oldalast és keresgéltem a neten. Általában fokhagymásan szoktam vagy mézes-mustárosan, de készült már citromos-ketchupos verzióban is.

Mivel sok zöldséget használt az oldalas sütéséhez – és mostanság amúgy is sok zöldséget fogyasztunk – tudtam, ez a nyerő recept.

Akkor mi is kell hozzá?

Nekem a fagyóban volt kettő darab kb. 15 cm hosszú, jó húsos oldalas.
Ehhez a mennyiséghez adom meg én miket raktam bele, de Szoky csatornáján megnézhetitek az eredeti receptet is ha gondoljátok!?

2 közepes fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
3 nagyobb gerezd fokhagyma
3 közepes paradicsom
1 nagyobb kápia paprika
1 fél kaliforniai paprika
só, bors, őrölt kömény
zsír

Hogyan készül

Az oldalasokat kisebb darabokra vágom, majd egy magasabb falú tepsibe rakom.
Öntök rá pár deci vizet (nem kell sok, max 3 elég), majd előkészítem a zöldségeket.
A paradicsomot cikkekre vágom, a paprikát is nagyobb darabokra. A hagymákat is nagyobbacska szeletekre vágom, a fokhagymát pedig csak durvára.
A húsok közé teszem a hagymákat, paradicsomot, paprikákat, megszórom az egészet a fokhagymával.


Sózzuk, borsozzuk, köményezzük ízlés szerint, majd lefedjük és 180 fokos sütőben 1 óra 20-30 perc alatt puhára pároljuk.
Amikor ez megvan, akkor teszünk a husikra egy-egy teáskanál zsírt és fedő nélkül visszatesszük újabb 20-30 percre, hogy megsüljön a teteje.

Amikor szépen megsült kivesszük a húsokat és a kisült levet a zöldségekkel egy szűrű szitán átpasszírozzuk.

Készül a Jus (zsü)

Életem első mártása szerintem. 😀 Nem viccelek!
Szóval jól átpasszírozzuk a cuccot és ami átmegy a szitán azt egy forralóban elkezdjük visszaforralni, mint a konyhafőnökben! 🙂
Kóstoljuk, ha szükséges ízesítsük, majd mikor kellően besűrűsödött én dobtam bele kb. egy teáskanálnyi vajat.

FIGYELJ RÁ, mert a kis mennyiség gyorsan visszasűrűsödik!

 

Az elolvad benne és kész is.
Én sima vajas tört krumplit csináltam mellé, de nagyon jó ötletet adott (volna): a mogyoróburgonyát. Nagyon jópofa ötlet, igaz kicsit pepecselős kivagdosni a kis gombócokat a krumpliból, nodehát egyszer élünk… 🙂 Egy dolog tartott vissza ennek kivitelezésétől, hogy akkor sikerült megtalálnom a karalábévájómat, miután felkockáztam és odatettem főni a krumplit. Persze Murphy, előtte egy csomót kerestem. :/

Nagyon szép lett életem első igazi mártása, az illatok – amik belengték a konyhát nagyon finomak voltak, de sajnos nem egy diétás étel, így az ízéről nem tudok nyilatkozni.
Ezt a tányért férj fotózás után rögtön be is termelte, úgyhogy rossz semmiképpen nem lehet! 🙂

A mártással az a tervem (ha nem fogyna el…), hogy egy jégkockakészítő szilikonban lefagyasztom adagokban , aztán bezacskózom és alkalomadtán elő tudom kapni ízesíteni a bármit! 😀
Kipróbáljátok? 🙂

Köszönöm a receptet Szokynak!

Jó étvágyat!

Ui.: Az ötlet, hogy fagyis kanállal tálaljam a tört krumplit szintén Szoky ötlete, szerintem zseniális! 🙂

Print Friendly, PDF & Email