Évek óta szemeztem ezzel a süteménnyel. Azért tartott ennyi ideig mire rávettem magam, hogy elkészítsem, mert tulajdonképpen én nem szeretem ezeket a fajta sütiket. De a férjem igen és hát….így 17 év után már egyre nehezebben állok neki megsütni valamit csak azért mert Ő szereti! 😀

Ez van! Tudjátok, a kapcsolatok hajnalán mindenki a másik kedvére akar tenni, kedveskedni szeretne, hogy a másik boldog legyen és még szerelmesebb. Igen! Idővel azért bedarálnak a hétköznapok és örülsz ha bármilyen kaját össze bírsz dobni – mert éppen annyi kedved/időd/energiád van – egy héten egyszer-kétszer, nemhogy még ilyen bonyolultnak hangzó süteményeket sütögessél, pláne a dolgos hétköznapokon csak azért mert Ő szereti! 😀

De nálunk is vannak kivételek

Most például egy hosszú, fárasztó egy év végére tett pontot azzal, hogy sikeres technikusi vizsgát tett kedden, szóval megérdemelte, hogy végre legyen a szája ízének még inkább megfelelő finomság! 🙂

Istenigazából szilvásmeggyesalmásbarackosmegmittuodménmégmilyen vegyes süteményre vágyott, de hát azért nem fogok neki egy komplett gyümölcssalátát torta formába vágni, úgyhogy előkaptam a rég pakolászott flódni receptet.

Sokkal könnyebben és gyorsabban elkészül, mit számítottam rá, igazából kezdőknek sem okoz problémát, bár elsőre rémisztő lehet a 4 (de igazából csak hárommal kell foglalkozni) különböző töltelék és a gyúrt élesztős tészta kidolgozása.

No para! Próbáljátok ki, mert állítólag finom! 😀

Hozzávalók

  1. Tésztához: (22 cm-es tortaformához)

    • 25 dkg finomliszt
    • 12,5 dkg vaj
    • 13 g porcukor
    • 2 g só
    • 1 dl tej
    • 2 db tojássárgája
    • 5 g friss élesztő
      1. Máktöltelékhez:
        17,5 dkg darált mák
        12,5 dkg cukor
      2. 15 g akácméz
      3. 10 g mazsola
      4. 10 g darált keksz
      5. 125 ml víz
      6. 1 citrom reszelt héja
      7. vaníliás cukor
      8. A diótöltelékhez:
      9. 17 dkg darált dió
      10. 12,5 dkg cukor
      11. 30 g darált keksz
      12. 13 g akácméz
      13. 15 g mazsola
      14. 125 ml víz
      15. 1 citrom reszelt héja
      16. 1 narancs reszelt héja
      17. vaníliás cukor
         
      18. Az almatöltelékhez:
      19. 37,5 dkg hámozott, reszelt alma
      20. 30 g mazsola
      21. 22 g darált dió
      22. 22 g darált keksz
      23. csipet őrölt fahéj
      24. A szilvatöltelékhez:
      25. 55 dkg keményre főzött szilvalekvár (nekem 150 gramm ebből friss, darabolt szilva volt)
    1. Így készül

      A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
    2. A tésztához az összes összetevőt egymásra mérjük, majd egyneműre gyúrjuk.
    3. Az élesztő ne érintkezzen közvetlenül a sóval!

       
    4. Ha ez megvan, csomagoljuk be folpackba és tegyük hűtőbe kicsit.
    5. A máktöltelékkel következik. (Ugyanígy megy a diós töltelék elkészítése is.)
      A cukrot, mézet és a vizet egy lábasban felforraljuk. A többi hozzávalót keverjük össze egy tálban, majd a felforrt sziruppal forrázzuk le és keverjük simára.

    Az almatöltelék következik. A hámozott, reszelt almát egy tálba tesszük, rámérjük az összes többi összetevőt, és finoman elkeverjük.

Miután az összes töltelék készen van, elővesszük a tésztát, és öt egyenlő részre osztjuk. Mind az öt részt 22 cm átmérőjű kör alakra nyújtjuk. A kinyújtott lapokat villával megszurkáljuk (hupsz, ezt én elfelejtettem! :D), és hármat kisütünk belőlük laponként kb 10-12 perc alatt.

Ezután az egyik nyersen hagyott lapot a tortakarika aljába fektetjük, azon pedig egyenletesen eloszlatjuk a máktölteléket.
Erre ráhelyezzük az egyik kisült lapot, lenyomkodjuk, majd ezen a diótölteléket oszlatjuk el.
Ismét rátesszük egyet a kisült lapok közül, lenyomkodjuk, és rárétegezzük a szilvalekvárt.
Rátesszük a lekvárra az utolsó kisült lapot, ezt is lenyomkodjuk és azon az almatölteléket oszlatjuk el.

Végül

rátesszük a legtetejére az utolsó nyersen hagyott lapot, picit nagyobbra hagytam mint maga a torta átmérője, mert picit sülés közben összeugrik a tészta. Pont frankó méretre ugrott össze! 😉 Egy hurkapálcával teljesen tepsiig több helyen átszúrtam a tortát, majd 170 fokon kb 50 perc alatt átsütöttem.


Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kiszabadítjuk a karikából és szeletelhetjük is.
Nekem nem tetszett, hogy a teteje olyan csupasz így megkentem szilvalekvárral és megszórtam darált keksszel. Utólag gondolkodva darált dióval azért nyilván jobb lett volna! 😀

Maga a szilvalekvár sajnos nem a legkeményebb volt, de szerencsére nem is híg. Viszont szeleteléskor akármennyire próbáltam óvatosan kinyomódott a csudiba…nade majd 10 év múlva, amikor megsütöm újra lecserélem majd ezeket a fotókat egy kulturáltabbra. 😀

Mindattól függetlenül az utolsó morzsáig elfogyott a sütemény és pedig eléggé laktató-mondják…szóval annyira nem lehet rossz!? Még meg is kóstoltam volna lehet csak eszembe jutott, hogy a nagy felbuzdulásomban, hogy úgysem eszek belőle, legyen apának karácsony beletettem majd’ minden rétegbe a mazsolát is….és hát számomra annál rosszabb, minthogy ráharapok egy ilyen kis …….vááááááá…na mindegy, szóval nincsen annál rosszabb! 😀

Készítsétek el, aztán számoljatok be róla a blog facebook oldalán! 🙂

Recept forrás

Print Friendly, PDF & Email