Évek óta ezért rágja a fülemet a férjem. Na most megkapta! 😀

Én alapvetően a lekváros süteményekből kevés fajtát szeretek. Ezt ebben a formában sehogy nem komálom, a szilva lekvár pedig végtelenül messze áll tőlem és nem fogok hazudni: elkészíteni sem 10 perc. 😀 Viszont nézni ahogy eszi, azt a boldogságot…megéri! 😉

Én tulajdonképpen a sima vaníliás holdacskákat szeretem a legjobban, de ha mondjuk ezt diós töltelékkel tölteném, na az is bejönne!

Minimum 50 db kis kifli lesz ekkora adagból, de 60-at is ki lehet préselni a tésztából ha mindet sikerül normálisan feltekerni! 🙂

40 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
1 dkg élesztő
2 kk cukor
20 dkg zsír
2-2,5 dl tejföl
csipet só

szilvalekvár
vaníliás porcukor a forgatáshoz

A liszteket egy tálba öntjük, rámorzsoljuk az élesztőt, mehet a cukor és a só is. Összemorzsoljuk a zsírral, majd a tejfölt úgy adagoljuk hozzá, hogy könnyen gyúrható, nem ragadós tésztát kapjunk.
Kelesztés nélkül dolgozunk is vele tovább.
Kinyújtjuk kb. 1/2 cm vastagra.
Kb. 6 cm-es kerek szaggatóval kiszaggatjuk.Kiemelünk egy kört, majd a kezünkkel kissé ellapogatjuk vízszintesen ovális formára.
A felső részére teszünk egy kávéskanálnyi lekvárt.Óvatosan ráhajtjuk a tésztát úgy, hogy ne legyen a széle lekváros és jól össze is nyomkodjuk.Ezután ráhajtjuk alulról, összenyomkodjuk finoman, megsodorjuk és megformáljuk a kis kiflit.Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük őket kb 15 perc alatt. Ne kapjanak színt.
Közben egy kisebb tálba vaníliás porcukrot öntünk, ebben fogjuk megforgatni a kisült kifliket.

És voilá! 🙂

És én még azt hittem egy dobozba rakva majd meglesz karácsonyig….tévedtem, fél napot sem élt meg az egész adag! 😛 😀

Print Friendly, PDF & Email