Már meglehetősen régóta a pincében senyved szegény tallér sütőm. Igazság szerint körülbelül kétszer használtam a hosszú évek során. Elsőnek minden beletapadt – de mint utólag kiderült az a receptúra hibája volt – másodszorra pedig sikeresen sütöttem benne nagyon finom tallérokat.

Tulajdonképpen a recept nagyjából ugyanaz maradt csak pontosabb lett. 🙂
Azért be kell valljam nagyon féltem ismét elővenni a sütőt, mert bár az utolsó alkalommal már nem égett bele a tészta, mégiscsak minden esély meg volt arra, hogy ismét kudarcot vallok vele.

65 db tallérhoz:

25 dkg liszt
fél csomag (6 gr) sütőpor
1,5 púpozott kk só
10 dkg reszelt füstölt sajt
1 tojás
10 dkg tejföl
5 dkg vaj

A tojást a tejfölben elkevertem, a vajat picit megolvasztottam, majd az egészet alaposan összegyúrtam.
Cseresznye nagyságú golyócskákat sodortam a tésztából, amit egy nagy tálcán sorakoztattam fel.
A sütőt első alkalommal vékonyan kiolajoztam, majd a nagy rózsán alaposan felforrósítottam.
Ezután takarékra vettem és kezdtem a sütést. Két oldalra 1-1 golyócska. Összenyom, majd 10-13 mp elteltével megfordít a vas.


Újabb 10-13 másodperc múlva szét lehet nyitni a sütőt, majd egy kenőkéssel alányúlva finoman elválasztjuk a vastól a tallérokat és tálba/tálcára/konyharuhára rakosgatjuk őket.

Bár az első 3 darabot sikeresen túlsütöttem, a többi remekül sikerült. Azt hiszem nem rakom már olyan messzire ezt a “kis” vasat. 😉Nektek van ilyen sütőtök? Milyen recepttel használjátok?

Válaszaitokat várom a Facebook oldalon. 🙂

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email