Mostanában ezek a trendi torták a menők. Mindenhol szembe jön a neten. Először nem foglalkoztam vele, de mára magam is beadtam a derekam. 😛

Bevallom elsőre csak egy kis darabbal próbálkoztam.
A hagyományos tortákat szerintem nem pipálja le, de nagyon kis cukin néznek ki ezek az 1-2 szeletes keksz tortácskák is.
Igen, keksz. A tésztája hagyományos linzer tészta. Ennek például. De lehet másfajta is. Akár mézeskalács, akár mézes lap, akár pate sableé vagy egyéb vajas gyúrt tészta.

Paté sableé

250 gramm liszt
200 gramm enyhén puha vaj, apró darabokra vágva
100 gramm porcukor
1 csipet só
2 tojássárgája

A lisztet egy tálba öntjük, a közepébe mélyedést nyomunk.
A vajat, a porcukrot, sót a mélyedésbe tesszük.
Apránként dolgozzuk hozzá a lisztet.
Ezután a közepébe ismét mélyedést nyomunk és bele ütjük a tojások sárgáit.
Alaposan összedolgozzuk.
Folpackba csomagoljuk és felhasználásig hűtőben pihentetjük.

Felhasználhatóság: alkalmas kis tésztakosárkák készítéséhez.

(A Paték forrása: Michel Roux Tésztavarázs c. könyve)

 

A krém is variálható kedvünkre. Lehet főzött, pudingos, tejszínes…

Alapvetően úgy épül fel a történet, hogy kettő keksz vagy tészta lap közé habzsákból kis krémkupacokat nyomunk, majd a tetejére szintén és telepakoljuk mindenféle csecse dologgal. Amink csak van.
Kis élő virág, kis csokiszelet, habcsók, gyümölcs, cukorka, ami csak tetszik.

És mivel most épp isteni finom habcsókokat sikerült gyártanom, azokból is került rá. 😀

Tehát. A linzer tészta receptjét mindenki tudja. Aki nem, annak íme a 3:2:1 tészta receptje.
Begyúrjuk a tésztát, becsomagoljuk folpackba, majd hűtőbe tesszük kb. fél-1 órára.
Ezalatt kinyomtatjuk és kivágjuk egy lapból a kívánt formát. Lehet az egy nagy szám, egy nagy betű, bármi. (Esetemben először sima körök voltak, majd mivel nagymamámék most töltötték a 77. születésnapjukat, 7-es torták is készültek. UPDATE: mire kiment a bejegyzés elkészültek. 😀 )
Attól függően, mennyi tortát szeretnénk tortánként kettő ugyanolyan kivágott tésztára lesz szükségünk.
Tehát kivesszük a hűtőből a tésztát, picit átgyúrjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk nagyjából olyan vastagra, mintha linzerkarikát készítenénk.
Ezután átemeljük egy sütőpapírra és kivágjuk a sablonunk szerinti formát a tésztából. Ha egy nagy egyes tortát szeretnénk, akkor legyen a tepsin kettő ugyanolyan méretű nagy egyes tészta formánk.
180 fokon 12-15 perc alatt addig sütjük, míg színt kap a tészta, majd kihűtjük.

Elkészítjük a krémet. Most épp a fatörzs rolád krémjéből maradt egy leheletnyi, így azt nyomtam a tészták közé.
Egyik tésztát rátettem egy pici tortakartonra, majd sima csővel ellátott habzsákból krém “cseppeket” nyomtam a szélétől a közepe felé haladva.


Rátettem a másik tészta lapot és ismét krémet nyomtam rá.

Ezután rápakoltam amit találtam és voilá! 🙂 Cukik, nem?

A gyümölcsöket idő közben lekentem sárgabarack lekvárral. Attól csillogóbb és később kezd oxidálódni. 😛
A virágot kis szárral csíptem le és kis szívószálba téve dugtam a krémbe. 😉

Na, ki mer nekiállni? 😀

Jó sütögetést kívánok! :*

Print Friendly, PDF & Email