Ez egy isteni finom zserbó, aminek a receptje marad, az összes többi pedig megy a kukába.

A zserbó tésztájára érdemes odafigyelni. Nem véletlenül kell hidegen tartani, hiszen élesztős gyúrt tészta.
Az élesztőnek nem szabad “felélednie”, míg dolgozol a tésztával, nem szabad elkezdenie kelni, CSAK (!) a sütőben. Ezért addig hidegen kell tartani.
Anno cukrász gyakorlaton az ilyen élesztős tészták rendre megkeltek idő előtt és a végeredmény hát….hagyjuk.
Plusz arra figyeljünk, akármilyen élesztős tésztával dolgozunk, hogy a só ne találkozzon közvetlenül az élesztővel, mert megöli az élesztő gombákat. Keverjük el a sót a lisztben, úgy nyugodtan dolgozhatunk vele.

Ilyesmi tésztája van pl. a pozsonyi kiflinek is.

Lássuk a receptet egy 19*32 cm-es tepsihez. (Kb. 27 szelet)

Tésztához:
60 dkg liszt
30 dkg vaj vagy margarin
6 dkg porcukor
3 db tojássárgája
1,2 dl tej
csipet só
24 g friss élesztő
3 g sütőpor

Töltelékhez:
30 dkg kristálycukor
72 dkg darált dió
1 db citrom héja reszelve
2 üveg (2*720 ml) sárgabarack lekvár

csokoládé vagy tortabevonó

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 19*32 cm-es magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk.
A diót, cukrot és citrom héjat összekeverjük egy tálban.
A tészta összes hozzávalóját egy keverőtálba töltjük (a tojások sárgáit keverjük simára a tejjel, akkor nem lesz darabos), és jó alaposan összegyúrjuk.
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük. (Lemértem, 230 grammos volt egy gombóc.)
Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és a tepsi méreténél nagyobbra nyújtjuk.
Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tepsit. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára, amennyire tudjuk.
Nagyon vékony lesz a tészta, de sütés közben az élesztőtől meg fognak nőni picit a lapok.
Megkenjük lekvárral jómódon, majd megszórjuk a diós keverékkel.
Jöhet a hűtőből a következő tészta, amit akkorára nyújtunk, mint a tepsi mérete és a diós keverékre fektetjük. Lekvár, dió.
Addig folytatjuk, míg az utolsó tészta réteget is rásimítjuk a diós keverékre.
Egy hurkapálcával több helyen teljesen átszúrjuk a zserbó alapunkat a tepsi aljáig.
Mehet a sütőbe és alsó-felső sütéssel kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, teljesen kihűtjük a zserbót, majd egy késsel körbevágjuk, elválasztjuk a tepsitől és fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára. Így szép lesz a teteje.
A tetejére vagy olvasztunk 3 tábla étcsokit és azzal kenjük le, vagy tortabevonóval dolgozunk. Akármelyiket is válasszuk, hagyjuk megdermedni a csokit, utána szeleteljük.

Készült hozzá pár éve egy receptkártya is. Letölthető, kinyomtatható! 🙂

Download

Print Friendly, PDF & Email