Csak úgy, mint a dunahullám esetében szalalkális süteményt is akkor készítettem életemben először és egyben eddig utoljára, amikor elkezdtem sütögetni hosszú évekkel ezelőtt.
Vicces volt, ja mégsem. 😀 Történt ugyanis, hogy olyan házban laktunk, aminek csak keletre néző ablakai voltak és hogy is mondjam nem lehetett benne huzatot csinálni. Én meg neki álltam szalalkális süteményt sütni, méghozzá ezt a rózsaszín szeletet:Nem akart konkrétan kitávozni a konyhából a gáz, ami sütés közben keletkezett a szalalkáli jóvoltából és eléggé fullasztó volt. Ott, akkor kijelentettem, hogy szalalkálit az életben többet a kezembe nem veszek. Hát ki akart nyírni egy nyomi kis sütemény basszus. 😀 Ezt leszámítva viszont egy fantasztikusan finom süteményt kaptam eredményül!

Aztán pár évvel később, hetekkel korábban szembejött ez a recept velem. A szalalkálit olvasva picit elakadt a lélegzetem, de aztán úgy voltam vele, hogy az új házban már bőven tudok huzatot csinálni, kitárom az összes ablakot és essünk neki. 😀 Nem is volt semmi gáz. Szó szerint. 😛

Tészta:
4 evőkanál tej
1 dkg szalalkáli
6 tojás
30 dkg porcukor
30 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál kakaópor
1 üvegcse vérnarancs aroma
6 dl tej
2 csomag vanília ízű pudingpor
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor

Krém:
6 dl tej
2 csomag vanília ízű pudingpor
25 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor

Máz:
10-15 dkg étcsokoládé
pici éteolaj

A tojások fehérjét habbá verjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral.
Hozzáadjuk a puha vajat vagy margarint, a tejben feloldott szalalkálit és tovább habosítjuk. Hozzáadjuk a lisztet majd a tojások habját is.
Három részre osztjuk.
Egyiket sárgán hagyjuk, másikba belekeverjük a kakaóport a harmadikba pedig a vérnarancs aromát.
Egyforma méretűre sütjük 180-200°C-on.
Nagyjából 35x 20 cm-es tésztákat sütöttem. A tészta sűrű, el kell kenni a papírral bélelt tepsin.
A krém elkészítéséhez a tejben felfőzzük a pudingot, és kihűtjük.
A porcukrot habosítjuk a vajjal vagy margarinnal.
A két masszát összekeverjük majd a kihűlt lapokat tetszőleges sorrendben megtöltjük.
A csokit felolvasztjuk, elkeverjük benne az olajat, rácsorgatjuk a süteményre és egyenletesen elsimítjuk.
Pár órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.
Jó sütögetést! 🙂
Forrás: Angol szelet
Print Friendly, PDF & Email