Ha már egyszer úgy belelendültem a még sosem használt eszközeim kipróbálgatásába, a sorban következő ilyen a kuglóf formám volt. Évekkel ezelőtt volt egy nagyon gagyi példányom, ami gyorsan a kukában végezte a “teflon” bevonata ellenére. 😛

Most beszereztem egy újat, de ez még mindig nem a tökéletes forma számomra, azért egy próbát megért végre így több hónapos pakolászás után.
Komolyan mondom annyi cuccom van, de annyi, hogy olykor még magam is meglepődöm mennyi mindent nem próbáltam még ki idő híján. 🙂

Rupáner 5 perces kuglófjára esett a választásom, annyira guszta volt. Mint látszik az enyém sokkal sötétebb lett. Ez nagyban függ a formától, illetve annak minőségétől és a sütőtől is. Ez most ilyen lett na és kész.

Hozzávalók 1 kis kuglófhoz: (a mérce egy 2,5 dl-es bögre, de dekában is meg vannak adva a mennyiségek – én utóbbit jobban kedvelem)

1 kocka szoba hőmérsékletű margarin vagy vaj (25 dkg)
1 csipet só
25 dkg zsíros tehéntúró
1 bögre kristálycukor (16 dkg)
2 tojás
2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
1 csomag sütőpor (12 g)
50 gramm étcsoki
1 teáskanálnyi olaj

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütésre.
A margarint enyhén megolvaszthatjuk, hogy könnyebben kezelhető legyen, de ne legyen teljesen felolvasztva. Ezután a csipet sóval, a cukorral, és a túróval kikeverjük egy mixerrel.
Hozzákeverjük a tojásokat, majd a lisztet és a sütőport.
Kuglóf formába simítjuk a tésztát (ha nem szilikonforma, akkor jól vajazzuk ki!), és tűpróbáig sütjük. Nálam a sütési idő kb. 50 perc volt, de tűpróbával ellenőrizzük.
Egy-két perc várakozás után a süteményt még forrón kiborítjuk egy tányérra.
Hagyjuk hűlni, majd az étcsokit megolvasztjuk és elkeverjük benne az olajat.
Ezzel leöntjük szépen a kuglófot és voilá, tálalhatjuk is. 🙂

Nem mellesleg mivel apósomnak készült és ő imádja a mazsolát, kevertem a tésztába egy maréknyit számára nagy – számomra kevésbé nagy – örömére. 🙂

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Print Friendly, PDF & Email