Nagyon jól variálható tészta, ami másnap is finom, puha marad.Nem csak sós, édes töltelékkel is nyugodtan kipróbálhatjuk.

Tésztához:
2 dl tej
7 gr szárított élesztő
1 tk porcukor
47 dkg liszt
1 tk só
1 dl olaj
1 db tojás

Töltelékhez:
8 dkg margarin
8 dkg sajt
10 dkg sonka (opcionális)

Tetejére:
1 tojás
szezámmag

A langyos tejben elkeverjük az élesztőt és a porcukrot.
Hagyjuk 10 percig, hogy elkezdjen dolgozni.
A lisztben elkeverjük a sót, olajat, tojást, majd a felfuttatott élesztőt is.
Jól összegyúrjuk majd letakarva negyed órát pihentetjük.
A margarint felolvasztjuk, a sajtot lereszeljük és amennyiben használunk sonkát, felkockázzuk apróra.
A megkelt tésztát 12 egyenlő részre osztjuk, kigömbölygetjük.
Kis függőleges téglalapokká (felénk nézzen a rövidebbik oldala) nyújtjuk őket egyesével, majd a felső harmadukat függőlegesen centinkét derelyevágóval bevagdossuk.
Az egyben maradt tésztát megkenjük margarinnal, megszórjuk sajttal és sonkával.

Magunk felől feltekerjük a tésztát, majd kör alakúra hajtjuk a hengert és beemeljük a muffin formába.
Letakarva hagyjuk 15 percet kelni, eközben 180 fokra előmelegítjük a sütőt.


Felvert tojással lekenjük, szezámmaggal megszórjuk, majd 20-25 perc alatt szép barnára sütjük.

Print Friendly, PDF & Email