Egy kis vega vendégváró. Attól függetlenül, hogy nem tartalmaz húst, még nagyon finom, sőt, húsimádók nyugodtan tölthetik kis sült pipi husival, sonkával, amivel csak szeretnék.

Hozzávalók kb. 6 darabhoz:

220 gr karfiol
1 tojás
só, pirospaprika, oregano
1 mokkáskanál citromlé

Töltelékhez:
opcionálisan kaliforniai paprikák
pritamin paprika/cukkini/avokádó
sajt/sonka/hagyma

Szószhoz:
1 kis pohár tejföl
12 gerezd fokhagyma
petrezselyem zöld/újhagyma zöldje

A tejfölt összekeverjük, beleaprítjuk a petrezselymet vagy az újhagymát, beletörjük a fokhagymát és félre tesszük.
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és aprító gépben finomra aprítjuk.
Megsózzuk, majd mikróban 4 perc alatt „megfőzzük”.
Egy konyharuhába szedjük (Vigyázz, forró!) és kifacsarjuk belőle a nedvességet.
Fűszerekkel, citrommal ízesítjük és összegyúrjuk a tojással.
Egy sütőporral fedett tepsit előkészítünk, 6 felé vesszük a tésztát és egyesével vékonyan kör alakban ellapogatjuk a papíron a tésztát.
190 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük őket úgy, hogy félidőben megfordítjuk.
A töltelékhez valókat vékonyan felcsíkozzuk/felszeleteljük/felaprítjuk.
A kihűlt tésztát félbe hajtjuk és megtöltjük a kívánt töltelékkel, majd egymás mellé egy tányérra helyezzük őket a szósz társaságában.

A zöldségeket kevés olajon megfuttathatjuk, illetve fokhagymás tejföl helyett akár tartármártással vagy majonézes mártással is tálalhatjuk.