IMG_8736Ma van a húgom 17. születésnapja! Aranygaluskát kért tőlem, nem egy nagy tortás – legalábbis azt mondja.

Tegnap neki álltunk együtt megcsinálni. Csak mi ketten voltunk itthon, ráérősen. Előhoztam a még csak egyszer használt nagy robotot és beadagoltuk neki a hozzávalókat.
Annyira gyönyörűen kidolgozta, hogy nem győztem betelni a tészta látványával. Készült is pár vicces videó, ahogy az ujjának a belenyomásától mentem meg a gyönyörű, gömbölyű, sima tészta párnát. 😛
Aztán kiszurkáltam őket és forgattam vajba, dióba…gyönyörűen megkelt, megsült. Aztán jöttem rá, hogy a dióból kifelejtettem a cukrot. 😀
DE a legjobb, hogy megkóstolva nem hiányzott az a cukor mennyiség egyáltalán. És ez jó! 😀 Már csak azért is, mert mind annyira rágerjedtünk az aranygaluskára, hogy rossz lett volna, ha ehetetlen.

Egy 22 cm-es kapcsos tortaformához.
Tésztához:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2,5-3 dl tej
3 dkg cukor
2 dkg vaj
1 tojás
1/2 kk só

10 dkg dió (szerintem ez nem elég, mi legalábbis nagyon diósan szeretjük és van bőven a fagyasztóban, úgyhogy jóóó diós lett)
10 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj (szerintem ezt is nyugodtan növeld 10 vagy 15 dkg-ra)

Vaníliasodóhoz:
6 dl tej
3 tojássárgája
2 dkg liszt
5 dkg cukor
vanília őrlemény vagy aroma vagy magok

Kevés langyos tejben elkeverünk egy kis cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A robotgép táljába ütjük a tojást, beletesszük a vajat, sózzuk és öntünk hozzá 2 dl tejet.
Rá a lisztet majd a felfutott élesztőt és kidagasztjuk. Ha még úgy látjuk tejet tehetünk hozzá, liszt függő.
A kidagasztott tésztát duplájára kelesztjük, majd átgyúrjuk és ismét kelesztjük.

20160715_164142
Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és egy 3 vagy 4 cm-es pogácsa szaggatóval köröket szaggatunk ki.
Olvasztott vajba, majd cukrozott dióba forgatjuk a karikákat és a formába rakosgatjuk. Egymásra 3 sor kerül.

20160715_175105
20-25 percig még letakarva kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.

IMG_8729
A sodóhoz a tojássárgájákat a cukorral, liszttel és vaníliával egy deci tejben elkeverjük, a többi tejet felforraljuk.
Ahogy habzani kezd vékony sugárban hozzácsorgatjuk a tojásos keveréket és folyamatosan keverve besűrítjük.

A galuskából darabokat tépkedünk a tányérra, majd sodóval leöntve tálaljuk.

IMG_8734Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email