IMG_8257Ez csupán a véletlen műve. Épp töltött lángost készítettem, amikor is megfordult a fejemben, hogy kipróbálom a tésztát más formában. És bejött. Tartalmasabb lett, mint a lángos, de mindkettő ugyanolyan finom. Igaz a lángos bő olajban sül, ez pedig szárazon, tehát aki az egészségesebb verzióra hajt…Ami lényeges, hogy a szükséges tört krumplit akár burgonyapehelyből is elő lehet állítani hozzá. Akkor megspóroljuk a főzőcskére szánt időt. 😉

5-6 nagy lepényhez:
25 dkg főtt, áttört burgonya
50 dkg liszt
15 gr friss élesztő
kb. 2,5 dl tej
kb.1 evőkanál só
1 nagy csipet cukor
sok-sok zöldfűszer (kakukkfű, oregano, bazsalikom, petrezselyem)
esetleg egy kis fokhagyma összezúzva

Töltelék:
bármi 🙂
nálam most: fokhagymás tejföl, virsli vagy szalámi darabok, kaliforniai paprika, cheddar, trappista sajt, újhagyma

IMG_8256A krumplit héjában sós vízben puhára főzzük, majd még melegen lehúzzuk a héját.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a lisztet, fűszereket.
1 dl langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt és a csipet cukrot.
Amint felfutott, belegyúrjuk a lisztes keverékbe.
Sózzuk ízlés szerint, majd annyi tejet öntünk hozzá fokozatosan, míg nem ragadós, jól gyúrható tésztát kapunk.
Letakarva 30-40 percig kelesztjük.
A sajto(ka)t lereszeljük, a sonkát/szalámikat felkockázzuk, a tejfölt simára keverjük az áttört fokhagymával.
A megkelt tésztából két teniszlabda nagyságú darabokat lisztezett felületen kör alakban nagyjából 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd száraz grill serpenyőben addig sütjük az egyik felét, míg szép színt kap.
Megfordítjuk, megkenjük azonnal az ízesített tejföllel, szórjuk a sajtokkal, rápakoljuk a feltéteket és hajtsuk félbe.
Ha szükséges a két oldalára még pirítsunk rá, majd tányérra csúsztatva tálaljuk.

IMG_8259Jó étvágyat!
Print Friendly, PDF & Email