IMG_6624Teszt jelleggel készítettem a minap ilyen macaronokat.
Tulajdonképpen az indíttatás az volt, hogy nem volt itthon mandulám, viszont volt sok tojásfehérjém, amit nem akartam kidobni és gyakoroltam volna a macaron készítést.

Így esett, hogy jól esett. Elő is bányásztam rögtön a darált diót a fagyasztóból.
Csupán kis adagot készítettem és ezt is fogom leírni. Ez kb. 8 db macaront jelent.

IMG_6628

45 gramm tojásfehérje
25 gr kristálycukor
45 gr dió/mandula67 gr porcukor

Töltelék:
6 evőkanál baracklekvár
1 ek vaníliás pudingpor

2 kocka étcsokoládé
7 csipet darált dió

A mandula elég drága. A dió elérhetőbb és ugyanúgy tökéletes – de persze más ízű – macaron készíthető belőle.

 

A diót mivel fagyasztott volt, hagytam kicsit felengedni, majd egy száraz serpenyőben megpirítottam és hagytam kihűlni.
Ez a lépés azért is fontos, mert száraznak kell lennie az őrleménynek. Minimális zsírtartalommal.

A diót leszitáljuk, mert csak a legapróbb darabokat használjuk fel a desszertünkhöz. A fent leírt mennyiség a szitált mennyiséget mutatja.

 

A szitált diót összekeverjük a porcukorral és félre tesszük.
A tojásfehérjét elkezdjük felverni. Amikor kezd habosodni, akkor kisebb adagokban hozzáadjuk a cukrot. Addig verjük, míg nagyon kemény habot nem kapunk. Amikor kihúzzuk belőle a habverőt, az úgy képződő habcsúcsok ne konyuljanak le.
Ha színezni szeretnénk a macaront adhatjuk hozzá itt a pár csepp színezőt, de akkor is, amikor elkezdjük a mandulába keverni a habot.

IMG_6632

A kemény fehérje habból egy adagot elkeverünk a mandula habba.
Itt még keverhetjük durván, később már csak forgassuk át a masszát a habbal.
Szépen, óvatosan beleforgatjuk kis adagokban az összes habot, majd addig forgatjuk, míg kissé terülni nem kezd a kanálról szalagosan leeső massza.
Ezután sima csöves habzsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire egymástól távolabb nagyjából 4-5 cm átmérőjű körben kinyomjuk a habot és 150 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük őket.
Hagyjuk a lemezen kihűlni, majd kettesével összetöltjük őket.

A töltelékhez a lekvárt egy kis lábasban melegíteni kezdjük és elkeverjük benne a pudingport.
Ettől be fog sűrűsödni.
Hagyjuk hűlni, majd habzsákból nyomjunk 4 fél macaron héjra.
A kalapokra az olvasztott étcsokoládéból egy ecset segítségével húzzunk vonalakat, majd szórjuk meg 1-1 csipet darált dióval.
Így tapasszuk a lekváros héjra, majd hagyjuk pár órát összeérni az ízeket, de szigorúan légmentesen lezárva tároljuk, hogy ne száradjon ki.

A macaronok belseje tömör, nem lyukas! 😉

 

IMG_6618IMG_6627Jó étvágyat! 🙂