IMG_6835Dagasztással együtt kb. 45 perc alatt elkészülnek ezek a nagyon finom kiflik. Ami lássuk be sokkal hívogatóbb, mint azon társaik, amiket össze-vissza kell keleszteni és mire kisütjük őket eltelik 2 óra. 😀
Lehet ránézésre nem tűnnek annyira finomságosnak, mint amilyenek…..akkor azt javaslom próbáld ki, nem fogod megbánni! 🙂

Hozzávalók 6 kiflihez (de megéri rögtön dupla adaggal indítani):

2 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg friss élesztő
30 dkg 00-ás liszt
2 dkg olvasztott vaj
1 dkg só
+ 1-2 ek tej a kenéshez

A cukros, langyos tejben legelőször is felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy keverőtálba öntjük, belekeverjük a sót.
Ráöntjük az olvasztott vajat és a felfutott élesztőt is.
Pár perc alatt kidagasztjuk és 6 egyforma súlyú gombócra vágjuk.
Azonnal egyenként jól elnyújtott háromszögre nyújtjuk őket (lehelet vékonyra, csak figyeljünk, ne szakadjon el a tészta).
A felénk eső szélesebb részéről kezdve feltekerjük őket, majd kifli alakra formálva, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket egymástól távolabb.
A tetejüket megkenjük tejjel és előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
A sütő aljába egy lábasba vizet is tehetünk, ez mint tudjuk a kelt tészta sütésekor igen jótékony hatással van a végeredményre.
Addig kelnek a kiflik, míg felfűt a sütő, ami nálam a gyors melegítés funkciónak köszönhetően nem 20-30 perc, hanem csupán 5 és így is tökéletes kiflik sültek ki. 😉
Ismét átkenjük a kifliket tejjel, majd ízlésünk szerint nagy szemű sóval, lenmaggal, szezámmaggal szórjuk őket és 15-20 perc alatt szép barnára sütjük őket.

IMG_6834Az igazság az, hogy túl sok jóra nem számítottam. Ránézésre elég keménynek tűntek és tekintve, hogy egyszer sem hagytam igazán kelni a tésztát gondoltam nagyon tömör lesz a belseje, de kellemesen csalódtam. Ugyanis a kiflik külseje ropogós és nagyon finom puha belsőt takar.
Egyszerűen etette magát, de ugyanakkor laktatott is, nem úgy, mint bolti felfújt társaik. 😉

Forrás: http://www.gabojsza.hu/2016/01/gyors-hazi-kifli.html

Print Friendly, PDF & Email