11885652_950729021636549_8550747258858760835_oMegrögzött bográcsozók télen is elkészíthetik. Én képes vagyok a legnagyobb nyári kánikulában is bográcsozni a tűző napon, úgyhogy ebből indultam ki! 😀Ritkán eszünk marhát, de akkor nagyon! 🙂
Szeretjük, így pörköltnek pedig különösen. Lekvárral párosítva nagyon finom végeredményt kapunk! 😉

2 kg marhahús
4 paradicsom
2 paprika
1 kg vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 borókabogyó összetörve
2 evőkanál áfonyalekvár
3 dl száraz vörösbor
ételízesítő
pirospaprika
só, bors, zsiradék

A bográcsban megolvasztjuk a zsírt.
Üvegesre dinszteljük rajta a felkockázott hagymát. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, belekeverjük a vékony csíkokra vágott paprikát. Kissé megpuhítjuk.
Rádobjuk a hámozott paradicsomot is. Megszórjuk ízlés szerint pirospaprikával. Ezekkel is alaposan átforgatjuk.
Felöntjük vízzel.
Végül beleforgatjuk a megtisztított, kockákra vágott húst.
Lassú tűzön, néha megkeverve 3-4 óra alatt puhára főzzük a húst.
Az sem baj, ha elkezd elfőni alóla a víz. Annál finomabb lesz, minél többször a zsírjára sül a hús. Ilyenkor mindig ráöntünk 1-2 dl vizet. A feltöltéskor néha vörösbort használunk.
A lényeg, hogy ne égjen le, tudjon kis lében főni végig.
Főzés közben folyamatosan kóstolgatjuk, fűszerezzük.
A főzés vége felé borókabogyóval ízesítjük.
Ilyenkor már nagyon kell figyelni, le ne égjen a pörkölt.
Érdemes minél többször kevergetni.
Miután a hús megpuhult, belekeverjük az áfonyalekvárt és felöntjük a maradék borral.
Pár perc alatt összeforraljuk.

Főtt burgonyával vagy tarhonyával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email