IMG_6398Bár elsőre picit bonyolultnak tűnhet, sőt még másodszorra is, elárulom visszagondolva úgy fog tűnni pofon egyszerű volt elkészíteni. Nem mellesleg pedig nagyon megéri, mert aki szereti a karamellt, annak ez a torta maga lesz a megtestesült boldogság egy pihe-puha felhő tetején. 🙂Nem olyan vészes, mint első pár pillantásra tűnik, nyugodtan essetek neki. Ha nekem úgy sikerült, hogy közben elzárták a vizet minden szó nélkül és az összes edényemet felhasználtam hozzá…akkor mindenkinek menni fog! 😉

Nekem sokkal finomabb volt magam által készítve, mint a cukrászdai. Ami valahol annyira nem is jó dolog. Már cukrászdai szempontból. 😛
A tetejére a díszítést megváltoztattam. Nem a hozzá illőt választottam, hanem a 2014-es év ország tortájának a díszítését, karamell – karamell alapon. 😀 És olyan finom lett! 😛 😀

Hozzávalók (22 cm)
Karamellizált mandula
25 g cukor
10 g víz
80 g szeletelt mandula

Tészta
96 g mandulaliszt (darált mandulát használtam)
70 g cukor (1)
195 g tojás
40 g vaj
53 g étcsokoládé
25 g cukor (2)
80 g tojásfehérje
70 g karamellizált mandula

Pálinkás krém
25 g barackpálinka
20 g víz
70 g sárgabarack dzsem
2 g citromsav

Zselatinmassza
25 g zselatin
12 g víz

Sárgabarackkrém
250 g sárgabarack dzsem
30 g zselatinmassza

(ha nem dzsemből készíted, akkor 3 g X58 Pektin+20 g porcukor)

Karamell mousse
232 g cukor
82 g méz
135 g tej
135 g habtejszín (1)
115 g tojássárgája
390 g habtejszín (2)
70 g zselatinmassza
1 cs. habfixáló

Karamell glazing
45 g cukor
23 g víz
45 g méz
30 g sűrített tej
45 g fehér csokoládé
21 g zselatinmassza

Díszítés
22 g friss narancslé
22 g vaj
50 g porcukor
25 g darált dió
10 g liszt

Elkészítés

  1. A karamellizált mandulához a cukrot és a vizet tegyük fel főni, és kevergetés nélkül hagyjuk, hogy a cukor megkaramellizáljon. Amikor elkezdődik a folyamat, akkor vegyük lejjebb a lángot, nehogy megégjen.
  2. Majd kavarjuk bele a mandulát, és törjük durvára.
  3. (A tésztát érdemes két részletben készíteni, így nem kell elvágni, és biztosan egyenlő lesz)
  4. A tésztához a cukrot (1) az egész tojással és a mandulaliszttel kavarjuk habosra.
  5. A vajat és az étcsokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, majd kavarjuk a tojásos keverékhez.
  6. A tojásfehérjét a cukorral (2) verjük kemény habbá, majd a karamellizált mandulával együtt keverjük a csokoládés masszához.
  7. Sütőpapírral bélelt tortakarikába öntsük bele.
  8. Előmelegített sütőben, 170°C-on süssük 20 percig.
  9. A pálinkás krémhez a barackdzsemet, a pálinkát és a vizet főzzük 3-4 percig, majd kavarjuk hozzá a citromsavat.
  10. A kihűlt tészta köré tegyük vissza a tortakarikát, és kenjünk meg a pálinkás krém felével.
  11. A zselatinmasszához a zselatint a vízzel olvasszuk össze.
  12. A barackkrémhez  a dzsemet forraljuk fel, majd ha 60°C-ra hűlt, keverjük hozzá a felolvasztott zselatinmasszát.
  13. Majd öntsük a pálinkás krémmel lekent tésztára.
  14. Helyezzük rá a másik tésztát, és kenjük le a megmaradt pálinkás krémmel.
  15. Amíg elkészül a karamell mousse, tegyük hűtőbe.
  16. A karamell moussehoz a tejet, a habtejszínt (1) és a mézet forraljuk fel.
  17. A cukrot karamellizáljuk meg, majd három részletben adjuk hozzá a tejes keveréket.
  18. A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd ha a karamell eléri a 102°C-ot, akkor kezdjük el verni habverővel a sárgáját, és amikor 105°C-os lesz, akkor lassan csurgassuk hozzá a karamellt.
  19. Adjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és verjük kihűlésig.
  20. A habtejszínt (2) a habfixálóval verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk hozzá.
  21. Öntsük a tészta tetejére, és tegyük minimum 3 órára a hűtőbe.
  22. A karamell glazinghoz a vizet és a mézet forraljuk fel.
  23. A cukrot karamellizáljuk meg, majd öntsük hozzá a felforrt keveréket.
  24. Egy tálba tegyük bele a sűrített tejet és a fehér csokoládét, majd 3 részletben adjuk hozzá a karamellt.
  25. Majd kavarjuk hozzá a felolvasztott zselatinmasszát, és öntsük a karamell mousse tetejére.
  26. Egy éjszakára tegyük hűtőbe.
  27. A díszítéshez a porcukrot, a lisztet és a diót keverjük össze egy tálban.
  28. A narancslevet a vajjal melegítsük forráspontig, majd keverjük hozzá a diós keverékhez, és hagyjuk állni félórán át.
  29. A pihentetett keveréket töltsük egy zacskóba, és sütőpapírral bélelt tepsibe nyomjunk kb 1 cm átmérőjű köröket, egymástól 5-6 cm távolságra.
  30. Előmelegített sütőben, 180°C-on süssük 8 perc alatt aranybarnára. (Nem baj ha összefolynak, még melegen el tudjuk vágni.)
  31. Még melegen egy késsel szedjük fel, és egy fakanál nyelére helyezzük át a lapokat.

20151220_101025Mennyeien könnyed, finom torta. A piskótája is imádni való, a barack dzsem se rontja el és a pálinkát nem is érezni! 😉

Stílusosan, a Nassoldához híven ezzel a tortával kívánok sikerekben gazdag, boldog új évet minden kedves olvasómnak!

IMG_6399Forrás: http://www.sutikbirodalma.hu/2015/08/barackpalinkas-karamell-torta-2015.html#uds-search-results

Print Friendly, PDF & Email