IMG_6387Ez a tészta brutálisan egyszerű. Egyszerű, de nagyszerű. Összegyúrsz egy nagyobb mennyiséget és elengeded a fantáziádat. Így számtalan különféle süteményt készíthetsz. 🙂Azért ez kinek ne tetszene, nem? 🙂
Ez a Jolly Joker tészta nem más, mint a linzer.
A linzer tésztában az a nagyszerű, hogy az alaptészta is rendkívül finom, de a liszt egy részét dióra, kakaóra, bármilyen magőrleményre cserélve sokféle ízvilág felé elvihetjük.

Az alap linzer tésztát itt találjátok (katt. a képre): (1)

IMG_6373Az alap linzert feldobhatjátok úgy is, hogy a tepsire rakosgatott tésztát lekenitek enyhén felvert tojásfehérjével, majd megszórjátok darált dióval és így sütitek ki. (2)

Ha csak egy réteg kekszet készítetek, de nem akartok csak sima tésztát kisütni, készítsetek ablakos kekszet: (3)

IMG_6364
A liszt egy részének dióra cserélésével készíthettek pl. islert: (4)

IMG_6384
De ha nem szeretnétek lekvárt használni, vagy esetleg nincs otthon, készítsetek csokiba mártott perecet: (5)

IMG_1751Ha a liszt kis részét kókuszreszelékkel váltjuk ki, akkor a perecek tetejét csokizva megszórhatjuk kókuszreszelékkel. (Ehhez nincs recept, de lásd alább a képen.) (6)

IMG_6377
Szintén recept nélkül, ámde a képen látható egy sima linzer tésztával készült fenyő, amit elkészíthetünk úgy is, hogy a liszt egy részét darált mandulával helyettesítjük, majd ahogy kihűltek a kisült kekszek, a tetejükre vékonyra nyújtott, zöldre színezett marcipánból ugyanazzal a kiszúróval fenyőket szúrunk ki és kevés vízzel a kekszre ragasztjuk őket. Ezután már csak színes cukor konfettit kell ráragasztani a masszára és kész a mandulás fenyő. (7)

Pici változtatással készíthettek vaníliás karikákat is: (8)

IMG_6816

Illetve a retro vonalon maradva pilóta kekszeket is: (9)

IMG_6314És akkor még nem is beszéltünk a kakaós verziókról, a sakk szeletről, a csigákról, stb.

Te melyiket készítenéd el először?

Print Friendly, PDF & Email