IMG_6333Nagyon szeretjük a képviselőfánkot. Soha nem volt gondom az égetett tészta elkészítésével, de bevallom pár hete 2x is összeesett a sütőből kivéve, amin nagyon is csodálkoztam. 😀 De nem adtam fel, mert fánkot akartam enni, nincs mese, úgyhogy neki álltam ismét, csak nem rohanva, hanem odafigyelve! 🙂 Ennyi a titka!Az ilyen égetett tésztából készíthettek ekler fánkot, profiterolt is, amit szeretnétek.

Kb. 15-20 db normál méretű fánkhoz:
Égetett tészta:
15 dkg vaj vagy 1,5 dl olaj
1,5 dl víz
15 dkg liszt
5-6 egész tojás

4 tojás
7 dl tej
9 dkg vaníliás főzős pudingpor
20 dkg cukor
1/2 rúd vanília magjai

IMG_6338A tésztához a vajat a vízzel felforraljuk, majd bele tesszük a lisztet és kevergetve sűrűre főzzük. Le fog tapadni, de amikor már összeállt és elválik az edény falától jó is lesz.
A tűzről levéve egyenként bele ütjük és elkeverjük a 4 tojást. Sűrűbb nokedli tészta szerű masszát kapunk, ami nem folyik, viszont picit terül, ahogy leverjük a habverőről a tésztát.
Habzsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire halmocskákat nyomunk, vízzel jól megspricceljük őket, majd forró, előmelegített sütőben megsütjük. (kb.200-210 fok)
A sütő ajtaját ne nyissuk ki közben!

A sütési ideje minimum 20 perc. Akkor jó, amikor a repedések is ugyanolyan színűek, mint maga a kisült tészta. Ha nem sül át rendesen, a sütőből kivéve összeeshetnek a halmok. Rácson hagyjuk kihűlni, majd úgy vágjuk le a tetejüket, hogy tudjuk melyik melyikhez való. 🙂

A vaníliakrém gyakorlatilag a krémes krémje.
A tojások fehérjét a cukor 2/3-ával kemény habbá verjük.
A tej 2/3-át a vaníliával feltesszük forrni, a tojássárgájákat elkeverjük a maradék cukorral, a maradék hideg tejjel és a pudingporral, majd hozzáöntjük a forró vaníliás tejhez, amit a tűzre visszatéve sűrűre főzzük. Mikor azt érezzük, hogy elkezd visszalágyulni, kész is.
Mikor még forró, hozzákeverjük több részben a fehérjét.
A kész krémet habzsákba töltjük és megtöltjük szépen a kis gömböcskéket.

Ha picit megdermedt a krém, felvert tejszínt is nyomunk a tetejére, majd vagy visszatesszük a sima sipkájukat, vagy karamellbe mártjuk és mandulaszeletekkel szórjuk.
A karamellhez pár evőkanál cukrot egyszerűen csak megolvasztunk, picit hagyjuk hűlni és megmártjuk benne a tészta tetejét.

IMG_6346Ezután már nincs más dolgunk, mint hűtőbe tenni pár órára, hogy megpuhuljon a tészta és összeérjenek az ízek. 😉
Mondjuk nálunk nehezen vár a család, a fele legalább elfogy, mire a hűtőbe tehetném őket.

Print Friendly, PDF & Email
Ezek is tetszeni fognak