IMG_2159Ismét bejgli, mert mit mondtam többféle ízben készült egy adag tésztából.

45 dkg liszt
12 dkg margarin
6 dkg zsír
5 dkg porcukor
1,2 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztő)
1 db tojássárgája
0,5 dkg só
0,5 dl hideg tejszín
1,2 dl hideg víz
+ 1 tojás a lekenéshez

80 dkg gesztenyepüré
15 dkg porcukor
mazsola

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
Összekeverjük a tészta hozzávalóit, sima tésztává gyúrjuk. 3 db kb. 27 dkg-os gombócokra osztjuk és kinyújtjuk őket.
A tészta nyújtásánál sem a deszkát,sem a tésztát nem kell lisztezni.
A gesztenyepürét áttörjük és ha szükséges porcukorral ízesítjük. Rumba áztatott mazsolával dúsíthatjuk, de akkor csökkentsük a gesztenye mennyiségét, mert a lényeg, hogy a töltelék ugyanannyit nyomjon mint a tészta. Vagyis 27 dkg-os tésztához  max. 27 dkg tölteléket használunk fel, különben szétreped a bejgli.
Megkenjük a tésztát a töltelékkel, majd a két szélét ráhajtjuk a töltelékre.
A hozzánk közelebb eső hosszabbik felénél pedig felcsavarjuk rúdnak.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.
Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével.
Éjszaka hűvös helyen de nem hűtőben kell tárolni.
Ha meleg helyen van tárolva akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni!

Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával átszúrni több helyen a legaljáig. Ez azért fontos,hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Print Friendly, PDF & Email