IMG_5337Egy kicsit nem hétköznapi, de nagyon finom előétel/főétel/köret/buli kaja. Igen, ennyi helyre be tudnám sorolni.

És akkor ott van az a tény, hogy ha nem akarjuk pogácsáknak megcsinálni a rizst, akkor a dinsztelt gombával összeforgatva máris remek köretet kaptunk! 🙂

15 dkg rizs
20 dkg aprított csiperkegomba
1 közepes fej vöröshagyma
2 ek olaj
2 tojás
2 ek zsemlemorzsa
5 dkg trappista sajt
1 teáskanál só
2 csipet bors
Szószhoz:
25 dkg sült sütőtök hús
2 dl paradicsomlé
1 gerezd fokhagyma
3 dkg vaj
1 csipet só
1 csipet bors
1 csapott mokkáskanál kakukkfű
A rizst a szokott módon megfőzzük/pároljuk és hagyjuk hűlni.
A hagymát apróra kockázzuk és kevés olívaolajon elkezdjük dinsztelni.
Félúton hozzászórjuk az aprított gombát, sózzuk, borsozzuk és addig főzzük, míg elfő a leve, amit a gomba enged.
Hagyjuk picit hűlni, majd elkeverjük a rizzsel.
Ez így önmagában is kitűnő köret lenne, de hozzászórjuk a morzsát és a tojásokat is belekeverjük.
Ha a rizsünket pergősre főztük kelleni fog a két tojás, ha mancsosabb, elég lehet egy is.
Kanál segítségével egy sütőpapírral bélelt tepsire ovális formákat sorakoztatunk, picit vizes kézzel elsimíthatjuk a felületét, így a kis kilógó darabok nem lesznek kemények sütés végére.
IMG_5300Kevés sajttal megszórjuk a tetejüket, majd 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük őket.
IMG_5302
A szószhoz az áttört fokhagymát átforgatjuk a vajon, majd az előre (a szokott módon) megsütött sütőtökből a húst és a paradicsomlevet is jól elkeverjük vele és felforraljuk.
Sózzuk, borsozzuk és kakukkfűvel ízesítjük kedvünk szerint.
Együtt tálaljuk a pogácsával.
A recept megjelent a Küldd el a recepted! magazin 2015. novemberi számában.
Print Friendly, PDF & Email