IMG_6067Szembe jött velem a facebookon ez a torta. Igen! Torta. 🙂
Persze tudom, látszik rajta, mégis mint a gomba kekszek esetében elsőre talán becsapják az embert. Közelebbről, vagy másodszorra megnézve persze mindenkinek nyilvánvalóvá válik, hogy csokoládés. 😉Annyira megfogott. Az elkészítését tekintve olyan, mintha bonbonoznék, csak nagyobb formával. 🙂
Én ennél is fontosnak tartom a temperálást, mert ekkor gyönyörűen elválik a formától a csoki, ahogy hűl és zsugorodik. És roppanni fog.

De kezdjük az elején.
Szükségünk lesz egy fél vagy egy literes üvegre. Kimosva, kiszárítva.
Én először egy literessel próbálkoztam, bevallom hősiesen, hogy kudarcot vallottam, mert törés nélkül nem tudtam kiszabadítani a palackból a kész tiramisut, mert azt készítettem benne és baromi finom volt amúgy…
Persze utána rájöttem, hogy a benti 24 fok nem igazán felel meg ezen művelet elvégzésének, úgyhogy másodszorra már rutinosabb voltam, de biztos ami tuti anyagszükséglet szempontjából kisebb palackkal kísérleteztem. 🙂

Kezdésnek levágjuk egy szikével a címkét.
Lecsavarjuk a kupakot és levesszük azt a kerek izét is a palack nyakáról.
Visszacsavarjuk a kupakot és az egyik felére egy téglalap alakú ablakot vágunk.

IMG_6052Egy ekkora palackhoz 25 dkg jó minőségű étcsokit olvasztottam. Vagyis hogy pontos legyek a 25 dkg-ból 18 dkg körüli mennyiséget olvasztottam és mikor teljesen folyékony lett, elkevertem benne a maradék, apróra vágott csokit. Ez a beoltós módszerrel való temperálás. 😉

Ezt a csokit belecsorgattam a flakonba és addig döntögettem, míg mindenhol kiterítette, a felesleget pedig visszafolyattam a tálba.
Hűtőbe tettem megdermedni. Amikor ez bekövetkezett, az újra folyósra melegített csokit ismét beleöntöttem, ismét döntögettem, hogy nagyjából mindenhol fedje egy újabb réteg, de gyorsan dolgozzunk, mert a hideg csokin gyorsan köt az új réteg.
A felesleget ismét visszaöntjük a tálba, a palackot pedig a hűtőbe tesszük.

IMG_6106Most eldönthetjük, mivel szeretnénk tölteni. Mint említettem elsőre tiramisuval töltöttem. Nagyon fincsi volt.
Ahhoz ugyebár pár babapiskótára lesz szükség, kávéra, vaníliás cukorra, amit feloldunk benne, esetleg rumra; fog kelleni mascarpone, kevés tejszín, porcukor…
A kávéba mártott piskótával kirakjuk belülről a formát, mehet rá krém, piskóta. A lyuknál piskótával zárjuk, amit aztán le tudunk kenni csokival.
Most volt sütve friss kakaós piskótám, abból a leeső részeket használtam fel és kevertem hozzá egy pici mascarpone-s, pisztáciás krémet.
Ahogy ráraktuk a fedő piskótát a maradék csokit megolvasztjuk és egy ecset segítségével bekenjük a lyukat.

IMG_6102Ahogy ez a csoki is megdermedt hideg helyen állunk neki kiapplikálni a finomságot a palackból.
Tehát. Egy szikével a kis ablakunk körül óvatosan körbevágjuk a felecsetelt csokit, hogy odaférhessünk a flakon széléhez.
Egy körömvágó ollóval szépen a címke helyének mentén körbe vágjuk a flakont és a két részét leemeljük a csokiról. Megküzdöttem vele, de lejött! 😀
A címke szépen el fogja takarni az olló okozta sérüléseket. Azért is jó, hogy vastagabb a csoki hüvely, mert az így okozott mélyedés miatt nem törik el a burok. Első alkalommal ez tett be a palackomnak.
Kis olvasztott csokival felragasztjuk a címkét, rárakjuk a nyakára azt a karikát és kis csokival ráragasztjuk a kupakot. Hűtőbe vele.
Ezután tálalhatjuk. Állítva, fektetve, ahogy szeretnénk. 😉

IMG_6108Felvágja ez így mutatott. 🙂

Nekem nagyon bejön.

 
Ha a leírásom nem lenne elég ahhoz, hogy neki merj állni elkészíteni, mutatok egy videót, ami alapján én is elindultam:
https://www.youtube.com/watch?v=m3Xctmr6Itk%5B/disclaim%5D

Jó szórakozást! 😀

Print Friendly, PDF & Email