IMG_5137Ilyet a cukrász gyakorlaton sütöttem először. Előtte azt sem tudtam, hogy létezik ilyen sütemény és igen. 🙂

Az alapja gyakorlatilag briós tészta. Gyúrt, élesztős. 🙂
Egy dolgot nem bírok azóta sem kiverni a fejemből: szigorúan 3(!) szem mazsolának kell rajta lennie mindegyik péksütin, különben pontlevonás. Ne kérdezzétek, azóta se tudom miért. 😀
Én személy szerint rühellem a mazsolát, ergó csak férj kedvéért került némelyikre mutatóba. 🙂

50 dkg liszt
8 dkg margarin
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
2,5 dl tej
1/2 dkg só
vaníliás cukor, citromhéj

Töltelék:
felezett őszibarack (bár ezzel nem igazán ökörszemet kapunk) vagy
25 dkg túró
5-10 dkg cukor
3 dkg búzadara
vaníliás cukor, citromhéj és mazsola

Mivel említettem már, hogy volt nálam egy Electrolux robotgép egy héten át, ezt is azzal készítettem. Így ugyanis kipróbáltam, hogyan dagaszt.
Kevés langyos tejben elkeverünk egy pici cukrot és az élesztőt. Hagyjuk felfutni.
A többi tejben simára keverjük a tojássárgákat és a tál aljába öntjük. Az enyhén megolvasztott margarint is hozzákeverjük.
Erre fogjuk ráönteni a felfutott élesztőt, majd a porcukorral megszórjuk.
Rámérjük a lisztet és a tetejét sózzuk, megszórjuk a citromhéjjal.
A géppel jó alaposan kidagaszttatjuk.

Határozott előnye, hogy nem műanyag váza van a gépnek, ennél fogva ott marad, ahova leteszed. A másik gépem olykor dagasztás vagy habverés közben is képes apró lépésekkel a pult széle felé haladva öngyilkosságot megkísérelni, ami lássuk be, nem előnyös. Tekintve, hogy azért akarok ilyet használni, hogy közben mással tudjak foglalkozni.
Szóval ez a gép nem megy sehova, ott áll és dolgozik. Méghozzá szépen! Nem túlzás – van összehasonlítási alapom – gyönyörűen kidagasztja a tésztát. Az egy hét alatt ezt a tulajdonságát szerettem meg a legjobban és emiatt sokszor vacsiztunk pizzát, mert nagyon finom tésztát gyúrt az Assistent.

IMG_5139Ezután letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Ha megkelt kb. 40 perc után – gyors kelesztőben kb. 20 perc -, akkor enyhén lisztezett felületen 1/2-1 cm vastagra kinyújtjuk, majd 10 cm-es sima kiszúróval köröket szúrunk ki a tésztából.
Lekenjük felvert tojással és ismét kelesztjük egy jó fél órát.

Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket. Lényegében az összes hozzávalót alaposan összekeverjük. 🙂
A közepüket ujjal benyomjuk és beletesszük a túrós tölteléket.
Mindegyikre 3 szem mazsolát teszünk.
Ha nem csak túróval szeretnénk, felezett, hámozott őszibarackot is tehetünk rá.
180-190 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tészta szép aranybarna nem lesz. 🙂

IMG_5136Melyiket kóstolnád meg? A túrósat vagy a barackosat? 🙂

IMG_5141