IMG_5613A neten jött velem szembe ezen tortának az ötlete. Imádom a mákos gubát, de csak én. És mivel csak én eszem, így egy pici tortát készítettem csak. Alig volt itthon mákom, ezért szerényebb a feketesége, de cserébe finom főzött vaníliakrémmel tettem izgalmasabbá. Ez mégiscsak közelebb áll a sodóhoz, mint egy pudingos vajas cucc. 😉

Nagyon ajánlom kipróbálásra, mutatós és finom!

Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos formához:
6 db vajas kifli
5 dl tej
2 db tojássárgája
5 dkg vaj
1 mk vanília paszta
5 dkg cukor
8 dkg darált mák (nyugodtan lehet több)
fél citrom reszelt héja

Krém:
7 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 mk vanília paszta
2 dl tej
2 ek liszt
1 ek porcukor
1 tojássárgája

Tetejére:
1,5 dl tejszínhab
mák

A kifliket felkarikázzuk (én szeretem, ha nem teljesen itatja át a vaníliás szlötyi, így nagyobb karikákra vágtam), a tejet és a vajat összemelegítjük.
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, vaníliával és a langyos vajas tejhez öntjük.
Lassú tűzön kicsit besűrítjük.
A darált mákhoz hozzáreszeljük a citromhéjat, majd az egészet a tejes folyadékhoz keverjük. Ráöntjük a kiflikarikákra és várunk kicsit míg a kifli felveszi a folyadékot.
Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát vajjal kikenünk, és ebbe belenyomkodjuk a kiflis masszát, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Én azért csak ilyen kicsit készítettem, mert nálunk csak én szeretem a gubát.

IMG_5619

Közben elkészítjük a krémet.
A vajat, porcukrot, vaníliát habosra keverjük.
A tejből, lisztből, porcukból és a tojássárgájából sűrű, sima krémet főzünk, majd amikor kihűlt összekeverjük a vajas krémmel.
Érdemes arra figyelni, hogy a két krém azonos hőmérsékletű legyen, így nem marad csomós a főzött vanília krémünk.

A gubát hagyjuk hűlni. Amikor kihűlt, akkor rákenjük a vanília krémünket és hűtőben hagyjuk megdermedni kicsit az egészet.
A formában egy késsel körben meglazítjuk a gubát, majd leemeljük a formát a tortánkról.

A tejszínhabot felverjük, habzsákba rakjuk és halmokat nyomunk a torta tetejére. Díszítésnek megszórhatjuk mákkal.

IMG_5622Ha hagyományos tejszínt, nem cukrászhabot használunk a tetejére, az még jobb. Az esetben viszont habfixálót kell hozzá keverni a tejszínhez és vigyázzunk ne verjük túl, mert jó eséllyel vajat és savót kapunk eredményül! 😀

Print Friendly, PDF & Email