3883718737_e5017d6fbcEgy időben (általában húsvét előtt) felbukkan a Facebookon ez a fotó. És mindenki találgatja hozzá a tökéletes receptet. Jelentem megvan. Formatartó és ehető! 🙂

Igazából sokan kelt tésztával próbálkoztak, ami eleve kivitelezhetetlen, vagyis a végeredmény nem az lesz, amire számítottak.
Így csak a kekszek irányába lehet elmenni. Viszont azokból sem jöhet szóba az, amelyik sütőport, tojást vagy egyéb térfogatnövelőt tartalmaz.
Olyan massza kell, ami formatartó így a sütőből pont ugyanolyan formában vesszük ki a kekszeket, amilyenbe betettük.
Először kipróbáltam a talált receptet, ami így hangzik:

10 dkg liszt
60 gr juharszirup (nálam méz)
1 tk víz
20 gr olívaolaj

A lisztet egy kis tálba mérjük.
A közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a nedves hozzávalókat. Egynemű tésztává gyúrjuk. Nagyon selymes, szép tésztát kapunk.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire formázzuk a nyuszikat.
Külön a testet, rá a füleket, amiknek a tövét egy simítóval eldolgozhatjuk.
(Az eredeti képen úgy látom ollóval vannak a fülek kialakítva. Csak a végeiket picit formára igazgatták. 😉
Fogvájóval nyomunk szemeket nekik.
Sünit nagyon jó belőle készíteni. Egy íves hegyű (körömvágó) ollóval vagdossuk be a tüskéket. Nem fognak szúrni kisülve sem. 😉
160 fokon kb. 6 perc alatt kisütjük őket.
Le lehet kenni felvert tojással, de felesleges. Így kicserepesedik, mint az enyémek. Inkább hagyjuk bent 1-2 perccel tovább had piruljanak meg szépen. 🙂
(A süni szemei és orra ételfesték filccel lett kiemelve.)

IMG_5406

Ehető a keksz, nem túl finnyásaknak még finom is, viszont nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy picit finomabb verzióban kivitelezzem a kekszet. Finomabb lett, de azonnal meg is változott a konzisztenciája.

10 dkg liszt
60 gr cukorszirupot készítettem (40 cukrot 30 gr vízben felforraltam)
1 tk víz
20-30 gr vaj
1 kávéskanál vanília aroma

Ugyanúgy jártam el, mint a fenti verziónál. A vajat nem olvasztottam, mert a szirupot melegen használtam fel.
Egy picikét vajazni kellett a kezemet, hogy összeálljon a tészta.
Formatartó volt, sőt, ahogy hűlt a szirup, úgy szilárdult a massza, így azt mondanám, hogy hagyjuk kihűlni, a vajat inkább olvasztva adjuk hozzá és ha szükséges pindurival több vizet, mintsem vajat adjunk hozzá, hogy összeálljon.
Mert a vaj sütés közben ugyebár olvad, amiatt kezdett megrepedezni a keksz.
Megformázzuk és kisütjük.
160 fokon 6 perc alatt nem csináltak semmit.
Ezért felvettem 180 fokra picikét, majd meguntam, hogy nem pirul és 3-as grillre tettem. Ez tett be nekik. 😀 Amúgy szép színük lenne. 🙂

12019961_1002739046432473_2982464179578926684_n

Kipróbáljátok? 😀