IMG_5158A Maggi csirkealapja – ami történetesen most gombás és baconos – valami nagyon finom! 😀 Már sütés közben olyan illatok terjengtek a konyhában, hogy összeszaladt a nyál a számban. És a legjobb, hogy mivel sütőzacskóban sül, hozzáadott zsiradékot (persze a bacon kisült zsírján kívül) nem tartalmaz. 🙂

Maga az elkészítése igazán semmiség. Betudható egy fél órás, gyors vacsinak is.
Szükségünk lesz hozzá:
1 csomag Maggi Omlós csirkemell gombával és baconnel alap
70 dkg csirkemell
25 dkg gomba
8 dkg bacon

A sütőzsákba tesszük a darabokra vágott csirkemellet, a gombát – ami nekem apró szemű csiperke volt, így egyben hagytam, de ha nagyobb, akkor szeletekbe vágjuk – és a csíkozott bacont.
Rászórjuk a tasak tartalmát, kicsit összerázzuk, hogy nagyjából egyenletesen fedje mindenhol a fűszer az alapanyagokat.
lezárjuk a tasakot és egy tepsire fektetjük.
Pár helyen kiszúrjuk a tetejét a zacskónak, hogy a keletkező gőz eltávozhasson, majd 200 fokos sütőben alulról a második rácsra tesszük úgy, hogy ha felpuffad a zacskó ne érjen se a tetejéhez, se az oldalához, semmilyen forró részhez a sütő belsejében. Persze a tepsin kívül. 😉
40 perc alatt elkészül.

A köretre két ötletem volt. Mivel mi nagy krumplisok vagyunk és a magyarok többsége is a rizs, krumpli kombó közül lövi be a neki éppen tetszőt az ebédhez, ezért az egyik köret krumpli lett.
Méghozzá egy gratin, aminek a látványa engem elvarázsolt. Igaz bonyolultabb elkészíteni, mint egy krumplipürét és sokkal időigényesebb is, de megéri. Azon kívül, hogy egészségesebb, látványosabb is! 😉

IMG_5134Ehhez szükségünk lesz:

1 kg burgonya vékonyra szeletelve
1 nagy salottahagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 bögre húsleves (akár Maggi kockából készült alaplé)
só, frissen őrölt bors
1 tk rozmaring
1 tk kakukkfű

Az olívaolajon az apróra vágott hagymát megfuttatjuk.
Megszórjuk a fűszerekkel, majd felöntjük az alaplével és visszaforraljuk nagyjából a mennyiség egyharmadára.
Egy 18-20 cm-es tortaformát kivajazunk vagy olívaolajjal kikenünk, aljára sütőpapírt teszünk. (Nekem kapcsos formám van csak, ami ilyen kerek és magas a fala. Ez esetben szükséges alá tenni valami nagyobb falú tepsit – esetemben pite formát -, mert nem zár megfelelően és a kisülő nedvesség kifolyhat a formából és ráéghet a sütőre. Ezt megelőzendő fel kell fogni valamivel a kicsepegő folyadékot.)
Körbe-körbe rakosgatjuk a burgonyaszeleteket, picit fedésben.
Minden réteg burgonyát meghintünk kevés borssal, majd egy evőkanál redukált szószt locsolunk rá.
Újabb réteg burgonya, só, bors, egy evőkanál szósz és így tovább. Szósszal zárjuk.
Egy olajozott sütőpapírt terítünk a tetejére, majd alufóliával lefedve 200 fokos sütőben legalább egy órán át sütjük. A lényeg, hogy a burgonyát megpuhuljanak.
Ha puha a krumpli, levesszük a fóliát és a papírt, majd a tetejét megpirítjuk.
Kivesszük a sütőből és hagyjuk kicsit pihenni, majd hogy körben is szép színt kapjon, eltávolítjuk a formából.
Egy tortaforma alját a tetejére teszünk, körben meglazítjuk a formát és fejre állítva lehúzzuk róla. Eltávolítjuk a sütőpapírt és visszatoljuk a sütőbe pirulni.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, úgy szép szeleteket vághatunk.

Egy szelet elvileg 109 kalóriát tartalmaz.

De persze egy könnyedebb, színesebb salátára is gondoltam, ami mégsem burgonya vagy rizs. 😀
Szerintem a sárgadinnyét sokan nem tudják elképzelni fűszeresen. Hát pedig… 😉

Hozzávalók:
2 ek fehérborecet
2 ek földimogyoró olaj (de szerintem sütőtök vagy egyéb magolajokkal is működik)
4 ek olíva olaj
18 menta levél (ami nekem epermenta volt, de az nem színez olyan jól, mint társai és nincs is olyan erőteljes menta íze)
1/2 tk dijoni mustár (vagy sima, ezért ne vegyél, ha nem szoktál használni)
2 tk porcukor
4 ek 30%-os habtejszín

1 kisebb sárgadinnye
1 kisebb kígyóuborka
40 dkg koktélparadicsom

IMG_5221

A dinnyét felkockázzuk, a paradicsomot ha nagyobb félbe vágjuk (nekünk a kertben volt itthon ilyen nagyon apró, fürtös paradicsom, így nem vágtam félbe őket), az uborkát pedig alapos mosás után félbe vágjuk, magjait eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk.
Ezeket összekeverjük és frissen őrült borssal szórjuk.

A dresszinghez (ami szebb színű lesz Nektek, ha rendes mentát használtok):
A tejszínen kívül mindent egy késes aprítóba teszünk és jól összevegyítjük.
A végén belekeverjük (de már nem a géppel) a tejszínt és beállítjuk az ízét. Édes dresszing, úgyhogy kóstolgatni kell.

Te melyikkel falnád a csirkét? Tipikus vagy bevállalós magyar vagy!? 😀 Akárhogy is dönts, jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

Print Friendly, PDF & Email