20150623_133333Megmutatom, hogy szoktam lefagyasztani a gyümölcsöket.
Egyszerű, hatékony és a lehető leghelytakarékosabb.

A lényeg, hogy tejes dobozokat kell gyűjtögetni hozzá. Nálunk legalább két liter tej elfogy naponta, úgyhogy nem kellett sokáig gyűjtögetnem. 🙂
A tetejüket levágjuk, hogy csak egy hasábunk maradjon.
Alaposan kimossuk és hagyjuk lecsöpögni őket.
Én most meggyet fagyasztottam le így, de szoktam borsót, zöldbabot, málnát, cseresznyét, homoktövist, mindenféle zöldséget és gyümölcsöt.
A meggyet ugye alaposan megmostam és kimagoztam.
Mindegyik doboz aljába 2 evőkanál cukrot teszek. Ez azért is jó, mert felszívja a meggy levét, amit kiereszt és amikor kiolvasztjuk a gyümölcsöt, a cukros levet az aljáról felhasználhatjuk szörpnek. 😉
Szóval a cukorra tesszük a gyümölcsöt. Kb. fél kiló fér egy dobozba. Néha – mint befőtt készítéskor – a doboz alját ütögessük az asztalhoz, hogy tömörüljenek a szemek.
Ne tegyük peremig, hagyjuk fent annyi helyet, hogy bevágva a négy sarkát rá tudjuk hajtogatni a négy lapját.

20150623_134012 Ahogy ráhajtjuk őket, egy széles ragasztószalaggal (olyan 5 cm-es vagy mekkora) leragasztjuk a tetejüket és ráírjuk, mit rejt a doboz.
Állítva fagyasszuk, mert kifolyhat a lé belőle.

Egy másik megoldás, hogy a szemeket egy tálcára terítve fagyasztjuk le. Így a szemek peregni fognak, vagyis mikor bedobozoljuk őket, nem fognak egymáshoz tapadni, mint az első módszerrel. Igaz nagy mennyiségnél ez nem annyira kivitelezhető, de akkor sincsen semmi, ha összefagynak.

Ha borsót vagy zöldbabot fagyasztok ezzel a módszerrel, akkor előtte blansírozom őket.
Ezek esetében ez azt jelenti, hogy a megtisztított és feldarabolt zöldséget forró, lobogó vízbe dobom, majd pár perc múlva (max. 5) kiveszem és azonnal jég hideg vízbe dobom. Ez azért kell, hogy ne főjön tovább. Konkrétan előfőzzük. Ez azért hasznos, mert megőzik a zöldségek a színüket, a roppanósságukat, nem fognak a fagyasztási idő alatt összecsoffadni, ráadásul a vitamintartalmuk is megmarad. 🙂 Konkrétan beléjük zárjuk az értékeiket. 🙂
Aztán leszárítjuk őket és mehetnek a dobozba. Természetesen ezekhez nem teszünk cukrot! 😉

Nem kell rengeteg műanyag dobozt beszereznünk, a hasáb forma miatt nagyon helytakarékosan be lehet pakolni őket a fagyasztóba. Nekem abszolút bevált, ajánlom figyelmedbe, kipróbálásra. 🙂

Kövess minket a Facebookon is! :)

face recept face

Print Friendly, PDF & Email